De laddar upp för utomhusteater

Pjäs om kvinnors kamp sätts upp för andra gången

Av
Oscar Persson

PÅ SCEN. I sommar är det dags för Albert Olssonsällskapet att arrangera teater och snart drar repetitionerna igång.  Sällskapets teatergrupp sätter upp pjäsen Trampa inte på min tröskel för andra gången. Nytt för i år är sjungande munkar och en fyra och en halv meter lång påve.
 
Albert Olssonssällskapets teatergrupp har satt upp pjäser varannan sommar sedan 1997. De första pjäserna baserades på Albet Olssons mest kända böcker – Sand, Gränsland och Tore Gudmarsson. Men förförra sommaren tyckte de inblandade att det var dags för något nytt.
− Vi tog steget tillsammans och påbörjade arbetet med en ny uppsättning. Tillsammans med en läsegrupp läste vår manusförfattare Martin Odd böckerna Kvinnofejd, Härsklystna herrar och Trampa inte på min tröskel. Det är den sista boken som pjäsen baseras på, säger Johanna Nygren, producent.
− Mitt jobb var att omvandla tusen sidor litteratur till en pjäs som ska vara en och en halv timme lång. Till min hjälp hade jag ensemblen och tillsammans valde vi ut bitar ur berättelsen som vi ville lyfta fram i pjäsen, säger manusförfattaren Martin Odd.
Utomhusscen
Nytt för i år är att pjäsen kommer att innehålla sjungande munkar och en fyra och en halv meter lång påve.
− Det kommer att bli en del specialeffekter och av dem är en stor marionettdocka som kommer föreställa en påve, säger Martin Odd.
Johanna Nygren berättar att det är väldigt tacksamt att sätta upp pjäser i vad hon kallar för hålan, en utomhusteater som ligger inne i skogen vid Annies Gård i Haverdal.
− Det blir en speciell stämning när man har pjäsen mitt ute i en mörk skog med levande musik, hästar och eldar, säger hon.
Kvinnlig självständighet
Pjäsen utspelar sig under en tid då den katolska kyrkan höll på att få grepp om Norden och hur kvinnornas liv formades av religionen.
− Högst upp i patriarkatet stod herren själv, sedan kommer påven och munkarna. Den största förespråkaren lokalt var storbonden Skaug Skaugsen och det är delvis hur hans dotter lyckas att skapa en plattform av kvinnlig självständighet som pjäsen handlar om, säger Martin Odd.
Anledningen till varför teatergruppen sätter upp pjäser baserade på Albert Olssons verk är hans starka koppling till bygden.
− Han arbetade som lärare i Harpinge och parallellt med detta så skrev han ett femtiotal böcker. Tore Gudmarssons väg i Haverdal är döpt efter Albert Olsson mest kända romanfigur och jag tror till och med att en medlem i vår ensemble hade honom som lärare, säger Martin Odd.
Fotnot: Repetitionerna sätter igång den 9 april. Föreställningarna äger rum den 3- 6 augusti och den 9- 12 augusti.

Publicerad 20 March 2012 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen