FÖRFATTARPAR. Johanna Limme och Martin Palmqvist, här i tidstypiska kläder, fortsätter sin serie om kyrkoherde Simon Eldfeldt och hans jakt på mördare i Carlshamn med omnejd.

FÖRFATTARPAR. Johanna Limme och Martin Palmqvist, här i tidstypiska kläder, fortsätter sin serie om kyrkoherde Simon Eldfeldt och hans jakt på mördare i Carlshamn med omnejd.

Hemskheter i Carlshamn

Andra boken om kyrkoherde Simon Eldfeldt

Av
Peter Enckell

YSTAD/CARLSHAMN Författarparet Johanna Limme och Martin Palmqvist fortsätter sin dramatik från Carlshamn i slutet av 1800-talet. Första boken "Böljelek" har nu fått en efterföljare i "Strömkarlen".
Göteborgsförlaget Kabusa ger nu ut författarparets andra bok om kyrkoherde Simon Eldfeldt. Hans leverne lämnar en hel del i övrigt att önska och hans ungänge likaså. Boken är skriven på ett frejdigt språk som lockar till vidare fördjupning. Spänningen uppträder redan i bokens inledning och sedan är det svårt att slita sig.
När Johannes Palmqvist själv talar om en Sherlock Holmeshistoria i Madickenmiljö kommer han såklart nära sanningen. Det är gemytligt, spännande och inlevelsefullt.
Att Bäckahästen eller Strömkarlen är fantasifigurer för de allra flesta tar författarparet ingen hänsyn till. De uppträder ju i historisk miljö. Alla känner sockerfabriken, teatern, Strömmafabriken och Asarum. Det är ju sanna miljöer så varför skulle inte figurerna kunna vara det.
Mord är det, eller också inte. Ett fall blir det och huvudpersonen, den 57-årigen Simon Eldfeldt, och hans svärson Ivar Jönsson ger sig ut i dråpligheter som för tankarna tillbaka till ett ombonat Sverige, men i mångt och mycket fattigt och vidskepligt kring det förra sekelskiftet.
Just rumsbeskrivningar och känsloyttringar gör boken än mer läsvärd. För den som känner sitt gamla Carlshamn är det dessutom en extra underhållningsfaktor i all spänning att faktiskt kunna följa med i rummet.
Herrskapet Limme-Palmqvist har hittat sin röda tråd i författarskapet och följer den väl, till och med vidareutvecklar den. Dessutom använder sig paret av ett språk som är tilltalande.
Och vill man slippa långa polisbeskrivningar med utredningar och inblandning av olika avdelningar och i stället läsa en historia om vanligt folk och deras liv och leverne  "fast i deckarform"  så har paret Limme-Palmqvist en ny storsäljare.

Publicerad 15 July 2011 03:00