Tre rätter och en mordgåta

Flensburgska Mysteriet dukas upp på Borgmästargården

Av
Jimmy Andersson

RONNEBY. I april är det dags för ett drama i fyra akter och tre rätter när Ronneby Folkteater sätter upp "Flensburgska Mysteriet" på Borgmästargården.

Skådespelet utspelar sig 1917 och borgmästare Flensburg har bjudit in stadens societet på middag. Men innan kvällen är slut måste kronolänsman Waldau kallas in för att tillsammans med gästerna lösa ett mord

En helkväll
– Man kommer förutom att bli bjuden på en utsökt middag, även få se ett spännande skådespel. Det häftiga är att vi använder oss av riktiga historiska personer och sen kryddar vi med en mordgåta som publiken ska försöka lösa. Det blir en helkväll, säger regissören och huvudrollsinnehavaren Johan Westermark.
Som åskådare sitter man mitt i skådespelet och är en del av middagsbjudningen. I samma miljö som borgmästare Flensburg själv gick omkring i för nästan hundra år sedan.

Tidsenlig meny
Idén till pjäsen fick Johan Laursén, Daniel Petersson och Mikael Friberg, de tre ägarna till Restaurang Borgmästargården.
– Det finns en fantastisk historia i huset. Borgmästare Flensburg finns kvar i huset på många sätt, säger Johan Laursén
De tre ägarna är självklart också de som står för maten till skådespelet.
– Inspiration till menyn har vi hämtat från tiden då Flensburg levde, men med moderna inslag.

Funnen stämning
Författare till dramat är Urban Jönsson som senast låg bakom nyårsrevyn. Detta är hans debut som dramatisk författare.
– En utmaning, jag har aldrig skrivit en deckargåta. Jag är väl förtrogen med historiska skådespel, men man måste handskas med respekt med människor som funnits tidigare så jag gjorde mycket research. När jag skrev pjäsen tog jag en promenad genom Ronneby varje dag och när jag gick förbi Borgmästargården började jag känna den rätta Flensburgstämningen, säger Urban Jönsson.

Publicerad 16 March 2011 15:01

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen