Hållbart folkstyre

Våldet i länder som Tunisien, Egypten och Libyen leder till fruktansvärt lidande för de som vågar engagera sig i kampen för folkviljan. Det är ur ett hållbarhetsperspektiv ändå glädjande att se dessa länders samhällsutveckling under 2011.

I en hållbar framtid sköter vi inte enbart om vår natur och hushåller med resurser för kommande generationer. Det är minst lika viktigt att vi inte systematiskt hindrar varandra från att tillgodose våra grundläggande mänskliga behov!

Medborgarna i flera länder vågar nu resa sig mot sin diktator och kräver nytt styre där makten representerar folkets vilja. Frågan är om demokratin de kräver är en utopi eller om det verkligen går att uppnå? Leder det till en hållbar framtid?

Svaret måste bli ja, för hur ska annars människors grundläggande behov av frihet, säkerhet, deltagande (i beslutsprocesser) och kreativitet kunna uppfyllas? En sak är säker – i skendemokratier uppfylls inte detta, förutom för de(n) som styr landet med järnhand och roffar åt sig av landets tillgångar.

Vilket nytt demokratiskt styre de Nordafrikanska ländernas än väljer, så blir det ett steg i rätt rikting. Heder åt folket i Tunisien, Egypten och Libyen som början resan mot ett mer hållbart styrelseskick! De bevisar att resan mot en hållbar framtid behöver påbörjas genom att vi alla engagerar oss i våra barnbarns framtid.
Sven Borén, Eco Pilots
sven.boren@ecopilots.se

Publicerad 15 March 2011 15:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen