Kosmos och mikroskopliv

Ida Adlers verk är en slumpfylld process

Av
Oskar Sandström

SÖLVESBORG. Oljekonstnären och skulptören Ida Adler är aktuell med en utställning på Sölvesborgs konsthall. Ida Adler använder slumpfaktorn i sitt skapande och processer är konstens röda tråd.

Ida Adler använder främst olja och terpentin i sina bilder och blandar magert och fett, men skapar även ristade bilder och skulpturer.
- Jag kan inte styra processen helt och hållet, det är mycket slumpfaktor i skapandet. Jag är inte så förtjust i att tänka ut bilden i förväg, säger Ida Adler.

Hon beskriver processen som en viktig del. Processen i skapandet, urvalsprocessen av verken och processen i varje bild.
- Det är flera bilder som jag ställt undan för att måla över, men som har kommit tillbaka. Urvalet har skett i omgångar jag har har jobbat rent visuellt med detta.

Natur och själen

Ida Adler nämner både naturvetenskap och det själsliga livet som inspirationskällor. För en betraktare påminner hennes bilder om mikroorganismer och cellstrukturer, för en annan är det nebulosor och blickar från Hubbleteleskopet.
- Jag ser att man kan uppfatta det så. De världarna har inga horisonter, dagrar eller ljus. Bilden har en väldig kraft och kan inte fångas i språket.
Ida Adler ställer ut på Sölvesborgs konsthall fram till 13 februari.

Publicerad 21 January 2011 10:25