Färd. Rikke Petersson har skrivit artikeln ”En Windjammer seglar ut” som bland annat handlar om barken Passats färd från Carlshamn till Kapstaden.Foto: Peter Enckell

Färd. Rikke Petersson har skrivit artikeln ”En Windjammer seglar ut” som bland annat handlar om barken Passats färd från Carlshamn till Kapstaden.Foto: Peter Enckell

Hilde var med på Passat

Det sista lastbärande segelfartyget

Av
Peter Enckell

CARLSHAMN. I Konsthallens Expressenhall pågår sedan i somras en spännande utställning om segelfartyg. Intresset för utställningen har varit så stort att man bestämt en förlängning till och med Kulturnatten.
Utställning har stark anknytning till Carlshamn. Hilde Lütken-Bengtsson, konstnärinna, hade fått i uppdrag av Stockholmstidningen och sin make Erik Bengtsson som då ägde Karlshamns Allehanda att skildra resan med barken Passat från Carlshamn till Kapstaden.

Målningar från denna resa finns nu att beskåda i konsthallen. Men det stannar inte vid detta. En film ?Proud Canvas? inspelad ombord på Passat som barken hette kan också ses. Detta unika dokument producerades av regissören Aubrey Singer och hans fotograf Brendan Stafford.

Visats i Chicago
Utställningen som visats i Chicago, Stockholm och Mariehamn har tillkommit tack vare Hilde Lütken-Bengtssons dotter Rikke Petersson som sommartid bor i Guö.
Särskilt intressant är det kanske för att just Passat och systerfartyget Viking var de sista lastbärande fartygen som lämnade en nordisk hamn. Det skedde 1946 och därmed gick en stolt epok i graven.
Idag är segelfartyg kuriosa och har fått en viss renässans genom bland annat storsatsningen på briggen Tre Kronor som valt Carlshamn som sin andra hamn.
Passat är idag museifartyg och ligger vid kaj i Travemünde.

Fångar atmosfären
Lite annan kuriosa som handlar om utställningen tillskriver vi konstnärinnan. Första gången Hilde Lütken-Bengtssons tavlor som hon målat ombord ställdes ut var redan vid ankomsten till Kapstaden 1949. De väckte stort intresse och kritikerna var lyriska för hur hon ?lyckats fånga havets verkliga atmosfär?. För att skildra Stormärsen klättrade hon helt enkelt upp i märskorgen med staffli och palett. Från kommandobryggan hade hon utsikt över Taffelberget som också finns avbildat i en målning.

En mustig historia
Utställningen "Farväl till seglen" handlar egentligen om vetekappseglingarna under åländskt flagg och har sitt ursprung i Mariehamn på Åland. Om Passats sista seglingfrån Carlshamn har Rikke Petersson skrivit en mustig historia som finns 2009 års Carlshamnian och i senaste Sjöhistoriska årsskriften från Åland.

Vill du veta om hur det gick för kapten Hägerstrand i den sista vetekappseglingen 1949 får du antingen köpa Carlshamniana eller ännu hellre se utställningen i Expressenhallen.

Publicerad 31 August 2010 03:00