Nyfikna. Fåren är nyfikna och sociala djur.	Foto: Tinna Hiller Andreasson

Nyfikna. Fåren är nyfikna och sociala djur. Foto: Tinna Hiller Andreasson

På regeringens uppdrag

Ulla Zimmerman vill se fler satsa på landsbygden

Av
Tinna Hiller Andreasson

SPJUTSBYGD. För att Sverige skall lyckas med regeringens vision "Det nya matlandet" har jordbruksminister Eskil Erlandsson utsett en Matlandetambassadör i varje landskap. Blekinges ambassadör heter Ulla Zimmerman.
För tolv år sedan tog Ulla Zimmerman och hennes man Lennarth Andersson över släktgården Spjutsbygds Gård.
Ekologiskt
Som sjunde generationen driver paret nu gården med fåravel enligt ekologiska principer.
- Vi vill att landsbygden skall leva, säger Ulla. Och vi är eldsjälar när det gäller djurhållning. Djuren kommer i första hand!
Texel och dorset
Sedan övertagandet har verksamheten på Spjutsbygds gård vuxit sakta men säkert. Fåren är av raserna finull, texel, dorset och pälsfår, som alla har sin egen karaktär på pälsen och passande för olika ändamål.
Med på Matmässan
Ulla och Lennarth började i liten skala med direktförsäljning av lammkött samt tillverkning av charkvaror och resultatet blev mycket uppskattat. De senaste åren har de varit med på Matmässan i Stockholm vid två tillfällen.
Gårdsbutik
För nästan exakt ett år sedan öppnade gårdsbutiken med lammkött, lammskinn och hantverk i lammskinn, men även en del varor från andra lokala producenter, som honung och kryddor. Och innan gårdsbutiken öppnade hade Ulla och Lennarth försäljning av lammskinn via sin webbutik.

Det nya matlandet?
I februari utnämnde jordbruksminister Eskil Erlandsson en Matlandetambassadör för varje landskap, som ett led i arbetet mot visionen "Sverige - Det nya matlandet". Blekinges ambassadör heter Ulla Zimmerman.
- Min roll är att peppa andra att våga starta eget på landsbygden, förklarar Ulla. Dessutom skall vi som ambassadörer fungera som språkrör mellan människor vi träffar i vårt landskap och Jordbruksdepartementet. På så vis kan vi kanske bidra till att underlätta för dem som vill satsa på verksamhet på landsbygden.

Samarbete viktigt
För att lyckas med ett företag som det Ulla och Lennarth driver, så är det viktigt att samarbeta med andra och att sätta målen lagom högt, menar Ulla.- Det är bra att ha många idéer och visioner, men man måste ta en bit i taget.
Skolklasser
En viktig del för Ulla är att visa upp verksamheten för skolklasser. - Många av de barn som kommer hit får aldrig chans att se hur djuren lever annars.

Svarta. De små lammen är svarta, men pälsen ljusnar med åldern.	Foto: Tinna Hiller Andreasson

Svarta. De små lammen är svarta, men pälsen ljusnar med åldern. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Myser. De får som ännu inte har släppts ut för sommaren myser i halmen i det moderna djurstallet.	Foto: Tinna Hiller Andreasson

Myser. De får som ännu inte har släppts ut för sommaren myser i halmen i det moderna djurstallet. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Linslus. Man måste kolla vad det är som händer!	Foto: Tinna Hiller Andreasson

Linslus. Man måste kolla vad det är som händer! Foto: Tinna Hiller Andreasson

Kuddar. Ulla gör olika typer av hantverk i lammskinn.	Foto: Tinna Hiller Andreasson

Kuddar. Ulla gör olika typer av hantverk i lammskinn. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Butiken. I gårdsbutiken säljs bland annat lammskinn.	Foto: Tinna Hiller Andreasson

Butiken. I gårdsbutiken säljs bland annat lammskinn. Foto: Tinna Hiller Andreasson

Publicerad 14 May 2010 09:45