Luciatåg av första klass

Av
Peter Enckell

CARLSHAMN Det spelas vacker pianomusik i den stora samlingssalen på Östralycke. Tonerna lockar in i salen och vid pianot sitter Per-Gunnar Westring, en av de boende på äldreboendet Opalen. Plötsligt tar han ton och börjar sjunga. Hans boendevänner och personal är förtjusta.

Detta är inledningen till det som komma skall. PG Westring och hans vänner ska nämligen överraskas ytterligare. Plötsligt blir tonerna annorlunda. Ett Luciatåg bestående av Lucia Elise Hemming, tärnor, tomtar och pepparkaksgubbar skrider in i salen och sjunger högt och ljudligt.
Det är nästan så att man ser tårarna på de äldre.

Bakom detta Luciatåg döljer sig tre gymnasieelever som går Naturprogrammet på Vägga. Lisa Samuelsson, Susanna Mattsson och Jonna Lindells har i flera veckor övat med barnen, och dessutom lärt dem baka pepparkakor. Resultatet har blivit ett projekt där såväl barn som de äldre gläds. Och även projektungdomarna har lärt sig en hel del.

– Vi har tusen idéer, berättar Lisa. Vi har redan haft ett äppeltema där barnen lärt sig allt från artbestämning till att baka äppelpaj. Sagostunder där både vi och barnen har läst, och i vår fortsätter projektet med en teaterpjäs som vi både ska skriva, regissera och sätta upp.
Alltsammans med klass 1 c från Korpadalsskolan. Fröken Louise Thorvaldsson är lika glad som eleverna över detta annorlunda projekt.

Susanna Mattsson, Lisa Samuelsson och Jonna Lindell driver projektet med eleverna i klass 1c på Korpadalskolan.

Susanna Mattsson, Lisa Samuelsson och Jonna Lindell driver projektet med eleverna i klass 1c på Korpadalskolan.

Publicerad 01 January 2010 08:00