Fler råttor i Simrishamn

Av
Maria Kindgren

GNAGANDE. Några som inte har drabbats av lågkonjunkturen är råttor och möss. När utomhustemperaturen kryper nedåt smyger gnagarna sig allt närmre inpå oss människor.
Enligt Anticimex statistik blir råttorna i Sverige allt fler. Så även i Simrishamn.
Råttorna ökar i områden där det finns brister i sophanteringen. Men även dåligt genomförda installationer av bredband och fjärrvärme kan ge problem med råttor.
Hösten och vintern är råttornas högsäsong. I Ystad gjorde Anticimex utryckningar.
– Det finns goda möjligheter för gnagare att hitta både föda och boplats nära människan, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex i ett pressmeddelande. Nu på hösten när det blir kallt ute söker de sig gärna inomhus och kan därmed skapa ännu större problem.

Jörgen Gullstrand, platschef på Anticimex i Skåne tycker att det är svårt att peka ut en enskild anledning till att utryckningarna på grund av råttor och möss ökar. Han påpekar att en av orsakerna kan vara att människor är mer uppmärksammar gnagarna.
Men ökningen är markant.
– Det kan också bero på att det byggs om mycket. Det är något som oroar djuren. Även de allt mildare skånska vintrarna gör att fler individer överlever, säger han.
– Information är mer effektivt än råttgift när det gäller att minska antalet gnagare. Det är därför viktigt att människor är medvetna om råttornas levnadsvillkor och att vi alla jobbar tillsammans med förebyggande åtgärder för att stoppa råttorna, säger Jan Jungerstam.


Råttor och möss i Simrishamn

Utryckningar av Anitcimex på grund av råttor eller möss i Simrishamns kommun. 2007: 416 2008: 491 2009: - Det verkar bli ungefär som 2008 års siffror även i år, säger Jörgen Gullstrand.

Publicerad 01 December 2009 16:09

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen