Barn som dör i cykelolyckor saknar ofta cykellyse

Ny forskning om säkerhet

Av
Britt Louise Holmström

TRAFIK Hela 78 procent av de barn som omkommer i cykelolyckor saknar fungerande framlyse. Bland vuxna är andelen 46 procent, trots att det är lag på att ha lyse efter mörkrets inbrott. Det visar en ny forskningsrapport om barn och ungdomars trafiksäkerhet som Luleå tekniska universitet genomfört i samarbete med Trygg-Hansa.

– Rapporten baseras på tio års statistik och visar tydligt vilka risker som cyklande barn är utsatta för i trafiken. Dålig sikt, intensiv motortrafik och höga hastigheter är de farligaste omständigheterna, säger universitetslektor Charlotta Johansson.

Rapporten visar även att 46 procent av de barn som var inblandade i dödsolyckor cyklade på mountainbike, jämfört med 11 procent för vuxna. Mountainbikes har ingen fotbroms och barn kan ha svårt att hantera en handbroms i ett pressat läge.

Så säger lagen
Man ska ha en vit eller gul lampa fram och en röd lampa bak, det är även lag på reflexer, en vit fram, en röd bak och gula i hjulen. Det rekommenderas även reflexer i tramporna, samt en reflekterande varselpinne. Även reflexväst och reflexer på armarna rekommenderas.

Charlotta Johansson har forskat på säkerhet i trafiken. Foto:Margareta Aidanpää

Charlotta Johansson har forskat på säkerhet i trafiken. Foto:Margareta Aidanpää

Publicerad 01 December 2009 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen