WEBB-TV Här sover barnen utomhus

Av
Britt Louise Holmström

AGUNNARYD. Majbacken i Agunnaryd är en ovanlig förskola. Här sover barnen utomhus även om det är minusgrader. Och förskolan har fått pris från både Tandläkarförbundet och Skolmatens vänner.  
 
Majbackens förskola ingår inte i konceptet "Ur och skur", men barnen är ute så mycket som möjligt.
 
- Barnen är ute minst två timmar om dagen, oftast mycket längre, berättar Linda Juhlin som är föreståndare på Majbacken.
 
- Jag har inga bevis för att barnen är friskare här, men det är sällan sjuka. Den främsta fördelen är nog ljudnivån och att det är en mer avstressad miljö utomhus än traditionell förskola.
 
Fick MVG
Barnen rumlar runt i snön och åker kälke i en angränsade backe. Men så ropar någon "frukt" och då kommer alla barnen springande och sätter sig på en lång rad på trappan. Ett av barnen går runt och bjuder de andra på äpplen och hjälper till att ta av vantarna.


Majbackens förskola använder ekologiska närproducerade varor i möjligaste mån. De tillagar alla mat själva och är den enda förskolan i Kronoberg som har fått högsta betyget MVG av Skolmatens vänner.
 
- Är det plusgrader äter vi ute och minusgrader inomhus, berättar Linda Juhlin.

Gräns vid tio minusgrader
- Efter lunch vilar barnen. De små sover i vagnar utomhus och de stora ligger på madrasser inomhus och lyssnar på musik. Storm och tio minusgrader är väl gränsen när de får sova inomhus.
 
Födelsedagar firas genom att sätta barnet i centrum den dagen. Det blir sång, rim och ramsor, men utan sötsaker. Detta sätt att fira ledde till att Majbacken fick pris av Tandläkarförbundet.
 
Ägs av föräldrarna
Majbackens förskola ägs av barnens föräldrar i Agunnaryd. Förskolan har sina lokaler i en villa med trädgård som ligger alldeles intill skogen. Det finns plats för 18 barn mellan ett och fem år.

Publicerad 19 February 2009 03:00

Startsidan just nu