I Sjöbo kommun består fordonsparken av 57 procent miljöbilar. Foto: Future Imagebank

I Sjöbo kommun består fordonsparken av 57 procent miljöbilar. Foto: Future Imagebank

Sjöbo kommun satsar på miljöbilar

Av
Caroline Stenbäck

SJÖBO. För staten är det miljöbilar som gäller. I Sjöbo kommun har miljöarbetet kommit en bit på vägen.
- Av kommunens drygt 70 bilar uppgår gissningsvis cirka 40 till miljöbilar i dagsläget, säger Carina Grönlund, fordonsansvarig.

Den statliga fordonsparken successivt förses med alkolås. Målet är att 75 procent av statens bilar ska ha det år 2012. Frågan är hur det ser ut för Sjöbo kommun.
- I upphandlingen av nya fordon fanns alkolås med som en option, det vill säga det är upp till varje förvaltning och enhet att pröva om krav på alkolås ska ställas. Ny upphandling kommer troligen att göras under 2011, då är det möjligt att denna option kommer att revideras, säger Carina Grönlund.

Drygt hälften är miljöbilar

Arbetet med miljöfordon är dock högre.
- Kommunens olika verksamheter försöker leva upp till detta krav i möjligaste mån i samband med byten till nya fordon. Sjöbo gjorde, tillsammans med två andra kommuner, en upphandling av leasingfordon för cirka ett år sedan. Ett av de centrala kraven på fordonen var att de, så långt möjligt, ska vara miljöfordon.

Med de redan inköpta miljöbilarna innebär det att kommunens fordonspark i dag består av 57 procent miljöfordon.
- Dessa bilar används i olika verksamheter, bland annat hemtjänst, skolverksamhet och administration. Bränsle är företrädesvis etanol (E85), men även diesel. Samtliga nya dieselfordon är utrustade med partikelfilter.

Publicerad 19 February 2009 00:15

Startsidan just nu