Hälsoundersökning. Björn Elmgren som nitisk läkare som väljer ut vilka av emigranterna som skall få komma in i Amerika.
Foto: Thomas Edgren.

Hälsoundersökning. Björn Elmgren som nitisk läkare som väljer ut vilka av emigranterna som skall få komma in i Amerika. Foto: Thomas Edgren.

Björn och Magnus i 1800-talets guldhysteri

VÄXJÖ. Två svenskar och en norrman strålar samman på en krog i Alaska, och beslutar sig för att försöka finna guld tillsammans.

Det är kontentan av Guldkungen, en musikal som just nu spelas på Växjö teater. I två av rollerna hittar vi Magnus Rogdahl från Blädinge och Björn Elmgren med anor från Alvesta.  

Söker guld i Alaska

Guldkungen är "based on a true story" som det brukar stå i förhandstexterna. Allt utspelar sig i slutet av 1800-talet, då en kille från Dalsland, en kille från Härjedalen och en norrman utvandrat till USA för att söka lyckan. På olika sätt blir de tre intresserade av att söka efter guld, något de hört är möjligt om man tar sig till Canada, eller Alaska. Pjäsen har tidigare satts upp på andra platser i landet, med lokala skådespelare i producent Sune Tholins regi.
Och nu spelas den alltså i Växjö med John-Martin Bengtsson som en av de sjungande huvudaktörerna. Sune är nämligen med i "Wilhelm Moberg-sällskapet" och "Emigrantinstitutets vänner", vilket kanske är anledningen att pjäsen sätts upp här.
 

Krogslagsmål. Magnus Rogdahl från Blädinge hamnar på golvet.
Foto: Thomas Edgren.

Krogslagsmål. Magnus Rogdahl från Blädinge hamnar på golvet. Foto: Thomas Edgren.

Agerar affärsman

Björn Elmgren gör flera roller; en domare, en läkare och "apelsinmannen", en rik affärsman som skapat sig en förmögenhet och som två "skojare" vill att han skall satsa på att finansiera en guldvaskningsexpedition.  
-Det har varit inspirerande att jobba med rollerna. Man kan säga att det är ett antal "stötinsatser" från min sida. Rollen som affärsmannen Hindermann är den jag agerar mest i, säger Björn.
Det var John-Martin som hörde av sig till honom, och fick honom med i pjäsen.
-Jag och John-Martin har spelat teater ihop i föreningen Teaterborgen i Strömbergshyttan flera år.
Han fortsätter: -Repetitionerna har varit lite annorlunda, eftersom skådespelarna är utspridda i landet. Några av oss har därför haft produktionsrepetitioner på olika platser.


"Apelsinmannen" Hindermann; Björn Elmgren, får en ny "stoooor" kostym utprovad av utvandrande skräddaren Erik Lindblom (Daniel Träff). Foto: Thomas Edgren.

"En eldsjäl"

Björn tycker att Sune Tholin varit en bra producent. -Han är en eldsjäl, och har satt upp föreställningen fem gånger tidigare på olika platser. Hans engagemang avspeglar sig på oss skådespelare, säger Björn.
Senare i vår kommer Björn medverka tillsammans med XL Big Band från Kristianstad i två storbandsjazzkvällar på Palladium i Växjö, och i slutet av maj står han åter på scenen i Strömbergshyttan, när föreningen Teaterborgen sätter upp familjepjäsen "Robin Hood".

Magnus Rogdahl spelar mot Björn Elmgren som en typ som vill utnyttja

Magnus Rogdahl spelar mot Björn Elmgren som en typ som vill utnyttja "apelsinmannens" pengar för att bekosta en guldexpedition. Foto: Thomas Edgren.

Slagskämpe i slowmotion

Magnus Rogdahl håller sig som vanligt lite mer i bakgrunden, men har en bra roll som "skojare" och gör vidare en slagkämpe på en krog; en scen som delvis utspelar sig i slowmotion. -Det är en rolig scen att göra; det händer mycket på scenen samtidigt under slagsmålet. Och så spelar jag och Björn mot varandra när han är "apelsinmannen", och det fungerar bra, kemin stämmer med Björn, även om vi sällan fått chans att spela mot varandra, säger Magnus.


Magnus som en av sheriffens hejdukar i Alaska, som inte gärna vill släppa ifrån sig guldfynd till

Magnus som en av sheriffens hejdukar i Alaska, som inte gärna vill släppa ifrån sig guldfynd till "utbölingar".

Magnus femtonde musikal

Detta är Magnus 15:onde musikal. Han har ofta setts i mindre roller i regissören Leif Sandbergs musikaler på konserthuset i Växjö. -Jag har inte lika mycket skolning i sång som det krävs för att göra en huvudroll. Dans har varit mitt huvudnummer hittills, men jag vill gärna utveckla sången. Men jag har inga krav på vad jag skall spela för roller. Det man är bäst lämpad för i en pjäs, den rollen skall man göra, menar han.

John Martin Bengtsson gör en bra roll som den sjungande guldsökaren Johan Bryntesson från Dalsland, och som lyckas.

John Martin Bengtsson gör en bra roll som den sjungande guldsökaren Johan Bryntesson från Dalsland, och som lyckas.

Spänning pjäsen igenom

Pjäsen "Guldkungen" har en spänning pjäsen igenom; man vill ju hela tiden veta hur det kommer att gå för de tre lycksökarna, vilket gör att det aldrig blir långtråkigt. Handlingen drivs framåt på ett lyckat sätt via ett antal sång- och dansnummer och miljöbyten. Detta till skillnad från många andra kända musikaler som ju är mer förutsägbara i handlingen, och som tenderar att få en "långtråkigt pass i en mellanperiod". Förutom amatörteaterskådespelarna, som gör sina roller proffsigt, inte minst Tobias Kandenäs och Alexandra Psajd, medverkar även rutinerade skådespelerskan Fillie Lyckow som pub-ägarinnan Mrs O"Cready.
Förmodligen för att ha ett publikdragande namn. Dock hade ensembeln klarat sig lika bra utan henne, då hon står för lite osäkerhet i sin roll, med några felsägningar och sångtonsmissar som följd.
Slutligen känns det skönt att det för en gång skull ges en musikal där inte Leif Sandberg har ett finger med i spelet. Bra med konkurrens!


Publicerad 16 February 2009 12:00