Priskrasch på återvinningsmaterial

Av
Av: Anna Sandqvist

ÄNGELHOLM. Det är inte bara börsen som har störtdykt på sista tiden. Priserna på återvinningsmaterial slår nya bottenrekord. Nu sänker Sita ersättningen för återvinningsmaterial. Den allmänna krisen har nått kretsloppets sista station - återvinningsstationerna. Minskad konsumtion innebär minskad produktion som i sin tur innebär en minskad efterfrågan på återvinning.
Återvinningsföretaget Sita, med säte i Ängelholm, skickade i slutet på förra året ett informationsbrev till sina kunder för att förklara läget med de sjunkande priserna.
- Priserna på återvinningspapper har närmast halverats sen i våras. Ännu värre är det på skrotsidan. Där har priset sjunkit till en sjättedel av vad det var i våras, säger Mårten Widlund, vd på Sita.

Internationell trend

Prisfallen på återvinningsmaterial och avfall beror främst på de stora överskott som har uppstått av en minskad konsumtion. De asiatiska wellpappsbruken har i princip slutat att handla returwell från Europa på grund av de asiatiska företagens försäljning av konsumentprodukter till USA har minskat kraftigt. Det innebär i sin tur att det finns ett stort överskott av returwell på den europeiska marknaden - vilket har lett till ett kraftigt prisfall.
Och det är många som drabbas. Sita har omkring 30 000 kunder, många av dem industrikunder, som säljer sitt avfall till Sita för återvinning.
- Alla som producerar avfall får lägre ersättning. Och det är inte något nationellt fenomen, det är samma sak i övriga Europa och världen, säger Mårten Widlund.

Hoppas på snar stabilisering

För plastmaterial, järn och annan metallskrot är konjunkturen än värre än för papper. Priset på skrot har sjunkit till en sjättedel av vad det var i våras och till plast finns det i princip inga köpare alls.
- Vi hoppas att vi ser en liten stabilisering på skrotet, åtminstone så fortsätter det inte att sjunka. Skrot kan man ju också lagra, även om kunden då får en lagerkostnad istället. Många underleverantörer till bilindustrin drabbas av prisnedgången, säger Mårten Widlund.
Att sia om en stabilisering för prisfallet är svårt.
- Det följer ju konjunkturen som allt annat. Fast som sista ledet i kedjan slår det igenom lite senare, säger Mårten Widlund.

Publicerad 05 January 2009 15:59

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen