”Glöggen smakar lika gott som vanligt”

Koll på kulturen med Ulf Andersson

Vi går nu med snabba steg mot julen och omkring oss hörs de välkända julsångerna, en tomte åker förbi med häst och vagn, ett Luciatåg lyser upp den regniga hallandsvintern, det bakas pepparkakor överallt, glöggen smakar lika gott som vanligt och den där märkliga stressen över att inte hitta rätt julklappar syns i ögonen på hastigt förbipasserande konsumenter… man kan tro att livet är slut efter julafton?

Jul och midvinter bör dock firas och det finns många metoder att lysa upp mörkret med. Biblioteken i Halmstad visar sig vara oerhört populära - 9 av 10 invånare (92 procent!) har besökt ett bibliotek det senaste året och jag gissar att frekvensen är högre under den mörka tiden. Att läsa är som att resa, om än något billigare. Upplevelsen kan dock vara större.
En sak som jag saknar i mina vandringar genom staden är Stadsgalleriet på Storgatan - även om det nya ligger i just biblioteket, så var placeringen mitt i kommersen betydligt bättre. Konst mitt i livet som säkert "drabbade" många fler tidigare…

På Mjellby Konstmuseum kan man nu se "Från fikarum och korridorer" - en utställning med den konst som i vanliga fall skänker glädje på arbetsplatser i kommunen. Ett spännande grepp och en sevärd utställning med guidade visningar. Bara att trotsa vädret och cykla ut till Mjellby! Fri entré och utställningen pågår till 28 december.

Den 18 december kan det unga och nya i Halmstads kulturliv beskådas på två olika scener. På Adventskalenderscenen uppför Liv Ulfsdottir och Max Thornberg sina "Basord" och om aftonen bjuder MaryJet & Paintbox på sin musik i Figarosalen.

Till sist talar jag mig gärna varm för Frälsningsarméns verksamhet - de bjuder såväl hemlösa som oss andra på julfirande med mat klockan 17 på julafton. Har själv haft glädjen att vara med och räknar den julaftonen till en av mina bästa. Lägg en slant i deras bössor på stan - det borde vi väl ha råd med så här i godhetens tid?
Moderna forskare har bevisat att glädje smittar snabbare än virus - en forskning att bära med sig i vardagen.

Tillåt mig att avsluta med en liten ursäkt. Ibland blir det fel utan att det alls är meningen. I min förra text hänvisade jag till spännande kulturarrangemang som tyvärr redan hade avverkats när tidningen kom ut - ett missförstånd med datum gjorde att det tyvärr blev så - hoppas att ni ändå inte missade mina små tips.

Utan god kontakt med läsarna hade nog även jag missat felet. Det är gott att ha välinformerade och intresserade läsare och det är bara att be om ursäkt.

Happy x-mas - war is over!
Ulf Andersson

Publicerad 18 December 2008 15:23