Åke Sintring förvånad över bilderna av malm på väg till Nazi-Tyskland

Av
Christin Andersson

ARKIV. Som frilansskribent för Lokaltidningen skriver Åke Sintring om Petter Jönssons gamla foton från Halmstadtrakten. Bland dem hittade han i somras foton av malmexport till Tyskland under andra världskriget. Han grävde vidare bland kontakter och böcker och kan denna vecka berätta om hur viktig Halmstads hamn var för Nazi-Tyskland under andra världskriget.

Hur fann du uppgifterna om malmexporten till Nazi-Tyskland?
- Petter hade skrivit på baksidan av en bild från hamnen att malmen skulle gå till Tyskland och det var något helt nytt för mig.

Hur forskade du vidare?
- K.G Bjering var vänlig nog att skicka mig exportsiffrorna från hamnen under krigsåren och från en annan källa fick jag brytningssiffrorna från Taberg. Det var inte svårt att se att de stämde bra överens.

Blev du förvånad över uppgifterna?
- Jag har examen i historia från universitet och har haft första och andra världskriget som specialitet under min tid som historielärare. Men jag kände inte till det.

Vad tycker du om det?
- När man ser på den svenska samlingsregeringens handlande under kriget, slås man av hur stora eftergifter vi gjorde gentemot tyskarna. Det gäller den mycket omfattande trafiken på svenska järnvägar av permittenttågen och Engelbrechtsdivisionen. Det gäller också malmexporten från Kiruna och vissa eskorter på svenskt vatten. Och nu detta. Det är minst av allt ärofullt. Men vi slapp ju kriget.

Publicerad 18 December 2008 16:23