Nya lokaler för träbearbetningsmaskiner

TRÄBEARBETNING. Stenbergs Träteknik har byggt nya lokaler i småländska Tenhult. Detta alldeles intill systerföretaget Ejderstedt & Fröding.

Stenbergs säljer främst maskiner till trä- och snickeriföretag och automatiska kapsågar till sågverk.  

Permanent maskinutställning

2007 såldes inriktningen med trämaskiner i Nässjöföretaget Sigfrid Stenberg till E&F Holding. Namnet på nya bolaget blev Stenbergs Träteknik. En ny anläggning påbörjades, och nu står en 1 000 kvm stor hall klar med plats för större snickerimaskiner från olika leverantörer som en permanentutställning. Stenbergs marknadsför nu produkter från bland andra SCM, en leverantör av snickerimaskiner som plan- och rikthyvlar och bordsfräsar, och Vollmer, som sysslar med sågskötsel; slipning av bandsåg- och cirkelsågklingor och som tillverkar sågklingor.
En annan unik maskin är Matrix; en påskjutare som för fram träet och sedan kapar, lämplig för reglar.
 

Typen av föremål man skall tillverka skrivs in, streckkoden sätts dit, och kan läsas av, visar Åke.
Foto: Thomas Edgren.

Typen av föremål man skall tillverka skrivs in, streckkoden sätts dit, och kan läsas av, visar Åke. Foto: Thomas Edgren.

Hel arbetscell

En hel arbetscell för produktion av skåp visas i hallen. Något man nyligen sålde till ett företag som sysslar med hotellinredningar. I cellen ingår en justersåg med optimeringsprogram, borrmaskin och en kantlistmaskin. -Utrustningen är kopplad till ett datasystem och det är lätt att bereda produktion och få ut skåpstommar med olika mått, menar Åke Ljungkvist, marknadschef.
 
Slipning av sågklingor
-Man kan numera konstruera ett skåp, en hylla eller en tv-bänk i ett enkelt dataprogram.
Programmet bryter ned i produktionsordrar och streckkoder kommer ut, som fästes på bitarna och läses av i olika maskiner i cellen. Avläsningen visar maskinerna hur skivan skall sågas eller borras. Tack vare streckkoderna kan man i en småskalig verksamhet ta fram produkter och skapa snabba leveranstider och det behövs inga höga utbildningsnivåer.
 
Rusch på husbyggarsidan
-De senaste 2-3 åren har det varit väldig rusch på husbyggarsidan, och eftersom vi säljer många maskiner till husfabriker, har vi haft en bra period. Även till sågverken har vi haft en jämn försäljning. Man måste ju investera för att kunna leva vidare som sågverk, menar Åke.
-På råvarusidan är vi ganska små, vi är bättre på maskiner för slutlig vidareförädling, påpekar han.
I de nya lokalerna har man förutom maskinutställning även ett utbildningsrum för utbildning i samband med försäljning i hur maskinerna används. Utbildningen kallas "produktionscell för luckor och skåpstommar".

Man tar skivan med sig till nästa maskin. Streckkoden läses av och instruktioner ges hur man skall jobba med till exempel en enkelsidig kantlistmaskin.
Foto: Thomas Edgren.

Man tar skivan med sig till nästa maskin. Streckkoden läses av och instruktioner ges hur man skall jobba med till exempel en enkelsidig kantlistmaskin. Foto: Thomas Edgren.

En CNC-styrd borrmaskin. Borrningen i hyllorna blir rätt tack vare streckkoden. Operatören heter Tyrone Nilsson.
Foto: Thomas Edgren.

En CNC-styrd borrmaskin. Borrningen i hyllorna blir rätt tack vare streckkoden. Operatören heter Tyrone Nilsson. Foto: Thomas Edgren.

En bredbandsputsmaskin, något som i princip alla snickerier använder sig av. Per-Olof Wallin visar.

En bredbandsputsmaskin, något som i princip alla snickerier använder sig av. Per-Olof Wallin visar.

Publicerad 10 December 2008 03:00