Varselregn över Skåne - men färre arbetslösa än förra året

Av
Av: Anna Sandqvist

LJUSGLIMTAR. Skånska företag drabbas nu av höstens lågkonjunktur. Bara under oktober och november (fram till den 25/11) lades över 700 varsel i Nordvästskåne.
- Det är ett allvarligt läge, och de här signalerna tar vi på största allvar. Men man ska komma ihåg att det är än så länge bara varsel och det är lite för tidigt att säga vad det innebär i antal arbetslösa i slutända, säger Mattias Buvari, områdeschef för Nordvästskåne på Arbetsförmedlingen.

Trettio av hundra till AF

Ungefär trettio av hundra varslade brukar i slutändan behöva vända sig till Arbetsförmedlingen. Förutom leverantörer till bilindustrin är det byggföretag, transportföretag och företag som har finansiell verksamhet som drabbats hårdast.
Metallpulvertillverkaren Höganäs varslar 90 personer, och Haldex 125. Dörrtillverkaren Jeld-Wen halverar antalet anställda och säger upp 275 personer, den stora merparten vid fabriken i Åstorp. Och Perstorp Kemi varslar 105 personer efter en ordernedgång på drygt 25 procent sedan i juni.

Arbetslösheten minskar på flera orter

Trots en strid ström av varsel de senaste veckorna så minskar faktiskt arbetslösheten på flera orter i Nordvästskåne. I Helsingborg, Höganäs och Ängelholm är antalet arbetslösa färre i år än samma tid förra året.
- Vi ligger generellt nära där vi låg förra året, säger Mattias Buvari, områdeschef för Nordvästskåne på Arbetsförmedlingen.
Och då var det som bekant ingen krisrapportering.

Danmark dämpar

En anledning till att siffrorna fortfarande ser bra ut är att många varsel ännu inte har slagit igenom. En annan är att det faktiskt inte är så illa i Nordvästra Skåne som i andra delar av landet.
- Vi har fortfarande en hyfsad arbetsmarknad. Det är en stark region och sen räddas vi lite av närheten till Danmark där arbetsmarknaden länge varit stark, säger Mattias Buvari.
Inom flera branscher och yrkesgrupper finns fortfarande arbetsbrist. Vårdpersonal, förskollärare och vissa nischer inom verkstadsindustrin, till exempel svetsare efterfrågas fortfarande.

Publicerad 01 December 2008 14:34

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen