Företagslån från Almi viktigare i kristider

Av
Av: Anna Sandqvist


FINANSIERING. Att bankerna har blivit mer försiktiga med att bevilja lån tvingar företagen att söka andra finansieringsmöjligheter.
På Almis regionalkontor i Helsingborg har man märkt en ökad efterfrågan på nyutlåning - och att fler förlänger sina lån.
- Jag tror att Almi får en större betydelse när banker och andra finansiärer är väldigt försiktiga. Vi kan ta en högre risk, även om all utlåning sker tillsammans med bankerna så kan vi ta den delen av lånen med högre risk, säger Anna Flodmark som är finansierings- och affärsutvecklingskonsult på Almi i Helsingborg.

Kaptialtillskott från regeringen

Almi Företagspartner hjälper företag med lån och affärsutveckling. Under 2008 ökade efterfrågan på Almis lån kraftigt.
Nu har regeringen beslutat om ett kapitaltillskott på två miljarder kronor som ska förstärka Almis lånefond för att möta de mindre företagens ökade lånebehov.
- Vi lånar till företag som vi tror kan bli lönsamma på sikt. Till skillnad från bankerna så tittar vi inte så mycket på säkerheterna, säger hon.

Krisen kännbar de senaste veckorna

Krisen har gjort sig kännbar också för skånska företagare.
- Många småföretag med större kunder märkte av krisen tidigare, men jag tror att de allra flesta har märkt av den på något sätt vid det här laget; även om man har fullt att göra i nuläget så minskar orderingången för många, säger Anna Flodmark.

Almi Företagspartner ägs av staten

Almi, som ägs av staten tillsammans med regionala ägare, består av moderbolaget och 19 regionala bolag. Uppdraget är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med affärsutveckling.

Publicerad 01 December 2008 14:51

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen