Bilindustrins kollaps stjälper skånska underleverantörer

Haldex och Höganäs varslar över 200 personer

Av
Av: Anna Sandqvist

VARSEL. Det har varit en dramatisk höst för bilindustrin. Efter vad som närmast liknar en kollaps kämpar nu underleverantörerna med att anpassa sig till en ny verklighet.
- Volymnedgången skedde extremt abrupt, nästan över en natt. Den typen av dramatisk tvärbromsning är väldigt ovanlig och chockade nog alla, säger Andreas Ekberg, chef Foundation Brake Business Unit på Haldex i Landskorna.

Utnyttjar lågkonjunkturen till städning

Haldex flaggade för åtstramningar redan i delårsrapporten som kom i slutet av oktober, och varslet är en del av de strukturella förändringar som företaget samtidigt genomför.
I Landskrona berörs 105 personer av varslet. Totalt kommer 700 anställda att sägas upp på företagets anläggningar runt om i världen fram till juni 2009.
- Vi tar chansen att göra saker som vi har svårt att hinna med när anläggningen går för högtryck, så som djuprengöring av maskinerna, fysiska omflyttningar och internutbildningar som efterfrågas, säger han.

Pusslar för att anpassa sig

Ulf Ahlén är chef på Haldex verksamhet för fyrhjulsdriftsystem Traction. Där kommer 25 personer att drabbas av uppsägning.
- Vi har ett väldigt pusslande framför oss för att anpassa oss efter den nya situationen som vi befinner oss i. Förutom en minskad personal ser vi över vilka saker vi kan sköta gemensamt, eftersom vi är flera organisationer som sitter i samma hus. Det handlar om administrativa uppgifter, men också kompetensmässigt, och saker som att samordna inköp av verktyg och så vidare, säger han.

"Alla vet att det är kris"

I dagsläget är det svårt att sia om framtiden men hoppas på en stabilisering i början på nästa år. Fram till dess pågår arbetet att tillsammans med fackförningar och kommunen hantera de varsel som kommer att leda till uppsägningar.
- Trots att det är en dyster situation finns det en liten glädje i att alla är angelägna om att jobba konstruktivt och tillsammans för att ta fram lösningar för de anställda som berörs. Alla vet att det är en kris, det gäller att hantera den så bra vi kan, säger han.

Publicerad 01 December 2008 14:19

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen