"Leendena återvänder till Balkan"

Av
Therése Marttila

FÖRFATTARE. Hamit Gurguri kommer från Kosovo men än bosatt i Sverige sedan 1992. I två år har han bott i Gislaved som är den fjortonde svenska orten har bor på. Inom kort ger Hamit ut sin tredje bok.

- Jag skriver om Balkan. Om människorna, kulturen, språken. Balkan har varit hårt drabbat av de stora männens makt.
Hamits första bok heter "Frihetens Vingar". En bok som han tillägnar Balkans kvinnor och i Kosovas kvinnor i synnerhet som han menar var kärlekens vagga, fredens namn och frihetens vingar.
Den andra boken heter "Fröken i krig", och den tillägnar han albanska lärarinnor och lärare. Boken beskriver ett par människoöden i krigets Kosova. Läsaren får följa två lärarinnor, en mor och hennes dotter i deras kamp före, under och efter kriget. Läsaren får ta del av både glädje och sorg i den albanska kulturen.
- Vissa delar har varit lätta att skriva andra svåra. Jag har dock förmildrat mycket för att det ska fungera för en svensk läsare. Mitt syfte är att läsaren ska vet vad som har hänt och förstå. Mitt hopp är att det som har hänt aldrig mer ska upprepas.
- Jag vet att världen inte kan förändras genom en bok, men däremot kan en bok öppna upp en läsare ögon.
Snart ger Hamit ut sin tredje bok. Även den skildrar kriget. Kriget som Hamit själv har upplevt. Han berättar om sina upplevelser och den tacksamhet han känner gentemot Sverige. Han berättar om leenden och om sitt hemland.
- Man har behov av att resa tillbaka. I alla fall jag har det. Jag ser att leendena återvänder till Balkan. Särskilt på barnen. Det är ett bra tecken.
- Efter en tid där saknar jag Sverige. Jag vill andas den friska luften. Jag vill lyssna på tystnaden.
Vi pratar om återvändandet. Hamit tror inte att han kommer att återvända.
- Jag ska tillägna min tid, mina erfarenheter, min kunskap och mina drömmar till mina böcker. Jag ska berika Sveriges kultur med detta.

Publicerad 01 November 2008 08:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen