Mikael Lindberg, lantbrukare:

-Motgångar ger drivkraft

Av
Av Åsa Hellkvist

LANTBRUK. Vi träffas en regnig eftermiddag över en kopp kaffe i ett fikarum i anslutning till Mikael Lindbergs anläggning. Genom stora fönster har vi utsikt över ladugården. En imponerande syn, ett helt litet samhälle av välmående kor som till stor del sköter sig själva. Förutom korna finns det äggproduktion på gården.

Smittad av salmonella

Mikael Lindberg är en driftig man med många järn i elden. Han har inte varit lantbrukare i hela sitt liv och strax efter övertagandet av gården kom chocken; gården var smittad av salmonella! -Vi hade drivit gården ett par år innan vi drabbades och tiden som följde var oerhört tuff. Vi förlorade flera miljoner och jag hade till en början svårt att se hur jag skulle få rätsida på eländet, berättar han.
-Kostnaderna var stora och jag var tvungen att dela upp det för att över huvudtaget kunna inse att det fanns möjlighet att arbeta upp gården igen.

Från sitt kontor har Mikael utsikt över hela stallet.

Från sitt kontor har Mikael utsikt över hela stallet.

Driver en process

-Idag har vi tagit oss igenom detta och gått stärkta ur situationen. Däremot har vi drabbats av ytterligare ett bakslag som jag är mitt uppe i just nu och det är i storleksordningen det samma. Men det är en process jag själv driver och vinner vi den kommer vi inte behöva ta kostnaderna själva, förklarar han. Ångrar du någon gång att du gav dig in i jordbruket?
-Att driva jordbruk idag är samma sak som att driva företag. Du måste vara aktiv och duktig som affärsman och sätta upp strategier och mål för din verksamhet. Politiska beslut kan ha stor påverkan. Jag trivs med alla ingredienser och har aldrig ångrat mig.

Ungdjuren blir nyfikna när det skall fotograferas i stallet.

Ungdjuren blir nyfikna när det skall fotograferas i stallet.

Danskt äggföretag

Mikael är aktiv inom ett antal olika föreningar och företag, men främst är det Danaegg som engagerar även om han tycker de andra uppdragen är minst lika intressanta. Danaegg är Danmarks motsvarighet till Svenska Kronägg och äger numer densamma. -Där sitter jag som vice ordförande i koncernen vilket innebär att jag är med och påverkar, men får även möjlighet att ta del av danskarnas sätt att arbeta med jordbruk. Något som skiljer sig från svenska företag. Där har vi mycket att lära. Danskarna är professionella när det gäller att bygga organisationer.

Brinner för ungdomar

Mikael brinner för ungdomar som kommit lite utanför ramarna i samhället och dessa tar han emot på gården där de får hjälpa till. -Jag tycker det är givande och många gånger har jag lyckats vända en negativ trend för ungdomarna.
Var kommer din drivkraft från?
-Förmodligen har jag en inre drivkraft i mig. Men visst har den alldeles säkert påverkats av våra motgångar som gör att jag kan känna att alla problem går att lösa.
-Min envishet och känsla för orättvisor gör att jag kan driva en fråga långt. Jag har processat med Jordbruksverket och den processen tog mig nio år, men jag vann till slut. Jag är påläst och duktig med siffror. Det händer även att jag hjälper andra bönder. Dessutom företräder jag alltid mig själv och ser till att jag har de fakta jag behöver. Förmågan att kunna läsa av människor har jag haft nytta av.
Kommer något av barnen att ta över gården så småningom?
-Min son Marcus skulle gärna ta över den idag om han fick. Honom har jag mycket hjälp av. Han utbildar sig i yrket just nu och det är kul att få lite nya infallsvinklar från honom. Det är väl inte omöjligt att han en dag kommer ta över verksamheten, men än har jag några år kvar.
Frågan som Calle Andreasson bollade vidare i förra delen i vår serie Röda Tråden löd: Hur ser du på Svenska bönders framtid?
-Allt handlar om hur vi bönder blir bemötta av de företag vi är beroende av. I Danmark arbetar man professionellt mot jordbruken och deras produkter. De ligger långt före Sverige. Här är det alldeles för dåliga organisationer.

Fakta Mikael Lindberg

Ålder: 52 år. Bor: I Musteryd.
Familj: Fru Britta och barnen Marcus, Fredrik och Viola
Bästa boken: - För mig blir det bara årsredovisningar och andra rapporter.
Senast sedda film: "Mama Mia"
Favoritmusik: Roy Orbinson
Skulle vilja träffa: Jag träffar så mycket folk hela tiden som inspirerar mig något oerhört och någon speciell person sådär som jag vill träffa har jag inte.
Då skrattar jag: Jag är till naturen en glad person och skrattar ofta och mycket.
Gör mig arg: Människor som skrattar på andras bekostnad.
Är svag för: Godis, regnar det ute måste jag bara ha godis för at muntra upp mig en aning.
Då gjorde jag bort mig: Det gör jag lite titt som tätt, men värt att berätta skulle väl vara när min fru låg på förlossningen och gården samtidigt drabbades av salmonella. Beskedet kom strax innan jag skulle besöka henne och innan jag visste hur det smittade vågade jag inte hålla i barnet eller vara nära min fru på lasarettet. Jag kunde heller inte säga något till henne eftersom hon delade sal med sex andra kvinnor. Deras män var på besök och alla höll de sina barn i famnen och satt nära sina fruar, men jag satte mig längst ner på sängkanten och kunde inte hålla mitt barn. Jag sa till min fru att hon skötte det där så mycket bättre. Förlossningspsykos brukar ju bara drabba kvinnor, men i det här fallet undrade min fru om jag hade fallit offer. De andra i salen tittade konstigt på mig och jag skämdes en hel del. Senare fick vi veta att den typen av salmonella som drabbat gården inte smittade människor.
Motto i livet: "Problem är till för att lösas" och "Gilla läget"

Publicerad 15 October 2008 03:00