Stadsbiblioteket är inte bara för bokmalar…

…men läsandet håller i sig

Av
Christin Andersson

MÖTESPLATS. Datanördar, tidningsläsare, bokmalar, filmintresserade, kokboksfantaster, unga, gamla. Typen av människor som besöker Stadsbiblioteket är många. Och även om man i media emellanåt varnar för att läsandet minskar, är det inget bibliotekarierna Finn Axelsson och Anna Lysebäck på Stadsbiblioteket märker av. Enligt undersökningar som de båda bibliotekarierna hänvisar till håller läsningen i sig, även om läsargrupperna förändras.
- Läsandet minskar inte, men det man ser är att de som läser mycket, läser mer, medan de som läser sällan, läser mindre, säger Finn Axelsson.

Bättre koll

Tittar man på vilka böcker som är mest utlånade på Stadsbiblioteket framträder ett tydligt mönster med deckarförfattare som Stieg Larsson och Camilla Läckberg i topp. Även Khaled Hosseinis båda böcker " Tusen strålande solar" och "Flyga drake" är populära.  
- Mycket av det vi köper är självklart. Vi ska ha Läckberg och Larsson och vi ska ha ganska många exemplar av dem.
Låntagarna har numera också mycket bättre koll på när nya böcker släpps och kommer gärna med önskningar.
- Låntagarna är väldigt snabba med att komma med önskemål och det är roligt, tycker de båda bibliotekarierna.
På biblioteket försöker man tillmötesgå de önskemål som kommer in. Tyvärr måste man prioritera.
­- Det är skattepengar vi arbetar med och därför måste vi tänka både på individen och på den stora massan, säger Anna Lysebäck.

Andra former

Trots varnade rapporter tycker de båda bibliotekarierna att ungdomarna är i hög grad närvarande på biblioteket.  
- Fast i andra former kanske, säger Finn Axelsson.
Även om läsandet bland unga har minskat, är det desto mer populärt att låna dataspel, filmer och musik. Däremot har de unga ofta mer bråttom än de vuxna, särskilt när det gäller nya alster.
- Ju yngre man är, desto större behovstillfredsställelse verkar man ha. "Jag vill ha den här boken och jag vill ha den nu". Därför är det frågan hur vi ska arbeta i framtiden.
Båda bibliotekarierna önskar sig en mer flexibel teknologi för att kunna besökarna ska kunna dela filer och enkelt ladda ner material från biblioteket.

Anna Lysebäck och Finn Axelsson framför tv-spelen som är en populär besöksplats på Stadsbiblioteket. Foto: Christin Andersson

Anna Lysebäck och Finn Axelsson framför tv-spelen som är en populär besöksplats på Stadsbiblioteket. Foto: Christin Andersson

Tio-i-topp på Stadsbiblioteket

1. Luftslottet som sprängdes – Stieg Larsson 2. Tusen strålande solar – Khaled Hosseini 3. Tyskungen – Camilla Läckberg 4. Livstid – Liza Marklund 5. Flickan som lekte med elden – Stieg Larsson 6. Olycksfågeln – Camilla Läckberg 7. I djävulens sällskap – Peter Robinson 8. Svart stig – Åsa Larsson 9. Flyga drake – Khaled Hosseini 10. Fjärilen i min hjärna – Anders Paulrud

Publicerad 15 October 2008 16:44