Njut av hösten!

Var i den- eller måla den

Av
Av: Yvonne Cedergren

BOLMEN/LANTLIV. Två som njuter av höstens lugn och naturen med dess färger och sensommarsol är Carita och Christian Iversen som bor bara några hundra meter från Bolmens strand. Sedan åtta år driver de på sin fritid Liljenäs Natur & Fritid. Ett ställe som en gång ägdes av Vadstena kloster och Gustav Vasa.
På sommaren och under semestern är det fullt med aktiviteter, arrangemang och verksamheter i nästan varenda liten by med självaktning. När hösten kommer stannar det mesta av och människor drar sig in i sina skal.
Det vill Carita, som arbetar inom hemtjänsten, och hennes man Christian, lärare vid gymnasiet i Gislaved, försöka ändra på. Båda älskar att vara ute i naturen och anser att även hösten har mycket att ge i form av energi och välbefinnande.
- Visst är drömmen att en gång kunna vara här och jobba med turism och olika event på heltid. Vi älskar att träffa människor och se till att de mår bra.Så småningom hoppas vi kunna ta över driften av gården och bara göra detta.

Skogsutbildning och stort intresse

Christian har en skogsutbildning i botten och vårt stora intresse är naturen och fisket, berättar Carita över en kopp thé i det stora hemtrevliga köket.
Tillsammans har paret Iversen ägt Liljenäs i åtta år och de första fem har gått åt till att renovera och rusta upp husen och omgivningarna. Sammanlagt finns här 30 bäddar fördelat på tre hus.
Under sommartid har paret de sista åren tagit emot skolklasser, företag, turister och större grupper som velat semestra eller tillbringa några timmar i den svenska naturen. Fisket och paddlingen har varit det största dragplåstret men Carita och Christian menar att det finns så mycket mer att göra och njuta av i bygden kring Bolmen.
Därför tänker de nu satsa ytterligare och erbjuder helgäventyr för den som vill uppleva hösten från sin bästa sida- eller bara koppla av och umgås.
- Vi vill åtminstone se om detta är något som folk är intresserade av och kan uppskatta. Vi tror att det kan vara det. Om inte, så får vi väl tänka om.  

Jonna Grönquist samarbetar med Christian och Carita när det gäller äventyrshelgerna. Hos henne kan gästerna få lära sig Encaustisk art. Att måla med vax. Foto: Yvonne Cedergren

Jonna Grönquist samarbetar med Christian och Carita när det gäller äventyrshelgerna. Hos henne kan gästerna få lära sig Encaustisk art. Att måla med vax. Foto: Yvonne Cedergren

Äventyrshelger

Det nya konceptet med aktiviteter på helgerna följer inga fasta rutiner utan blir mer vad gästerna vill göra det till. Och hänger ju så klart mycket på väder och vind.
- Vi vill att gästerna själva ska skräddarsy sin helg. Det vi kan erbjuda är varierande och vi är även öppna för andra förslag. Det vi har tillgång till just nu är guidade turer ute i naturen, allt upplagt på olika nivåer beroende på åldrar i sällskapet. Ridning på vissa tider, fisketurer, konstkurs och gemensam matlagning efter egna recept. Kanske något för barnen att överraska föräldrarna med medan mamma och pappa är ute och fiskar, eller tvärt om?
Tack vare ett samarbete med Jonna Grönquist som bor ett par kilometer bort, finns det alltså möjlighet att lära sig måla tavlor med Encaustisk art. En teknik där man målar med vaxkritor och strykjärn eller varmluft. - Jonna har lovat att ställa upp med en lektion för de som är intresserade och vill måla en tavla eller två under sin helg här. Jag har själv provat och det är fantastiskt roligt! Nu hoppas Carita och Christian att det finns många människor som uppskattar en avkopplande och naturnära helg vid Bolmen, även på hösten. - Folk är så stressade idag och många behöver en chans att få komma i balans. Särskilt nu innan julstöket börjar. Och vilket ställe kan vara bättre att samla kraft på än ute i naturen?

Konstkurs

Tack vare ett samarbete med Jonna Grönquist som bor ett par kilometer bort, finns det alltså möjlighet att lära sig måla tavlor med Encaustisk art. En teknik där man målar med vaxkritor och strykjärn eller varmluft. - Jonna har lovat att ställa upp med en lektion för de som är intresserade och vill måla en tavla eller två under sin helg här. J
- Jag har själv provat och det är fantastiskt roligt!
Nu hoppas Carita och Christian att det finns många människor som uppskattar en avkopplande och naturnära helg vid Bolmen, även på hösten.
- Folk är så stressade idag och många behöver en chans att få komma i balans. Särskilt nu innan julstöket börjar. Och vilket ställe kan vara bättre att samla kraft på än ute i naturen?

Publicerad 15 October 2008 03:00