"Vad är det för fel på vanlig motion?"

Av
Av: Yvonne Cedergren

HÄLSA. Det råder ingen tvekan om att uthållighetsidrotterna och vanlig hederlig motion inte längre är på modet. Överallt försvinner medlemmar och småklubbar tvingas läggs ned. Åtminstone är det den erfarenhet och den slutsats som Geir Inge Folkestad i Hestra SSK drar.
- Nu ska allt vara så koncentrerat och ge omedelbar effekt. Allt måste vara mätbart och ha en massa kringutrustning. All fantasi och avkoppling med motion håller på att försvinna. Istället är det extremsporter och inomhusaktiviteter som lockar.
Geir Inge är själv en gammal löpare som tidigare tränade 10-12 gånger i veckan. Numera nöjer han sig med 3-5 gånger men sluta helt, det kan han inte tänka sig.
- Nej, då skulle jag få ont i ryggen och må riktigt dåligt. Löpning och motion ger mig välbefinnande och gör att jag kan hålla mig frisk och pigg.

Småklubbarna försvinner

Han berättar att när han kom till Anderstorp fanns ingen löpkultur alls. Och han kan konstatera att det tyvärr ser nästan likadant ut för de flesta småklubbar.
- Ta till exempel skidlopp, det fanns det massor av i Västbo på 80-90 talet. Nu finns nästan inga kvar. Likadant med ban-och långlöpning. Där kan folk lägga en dag eller mer på att åka upp och springa i Göteborg eller Stockholm, men ställa upp i ett lopp i en lokal klubb det gör man inte. Varför?
- Och istället för att cykla en sväng i naturen och ute i friska luften så sitter folk inne i ett rum utan fönster och spinner. Jag förstår det inte.

Ibland går det mindre bra...Foto: Per Svenningsson

Ibland går det mindre bra...Foto: Per Svenningsson

Svår målgrupp

Många ungdomar idrottar, och pensionärer är också bra på det. Men målgruppen 30-50 år, som verkligen skulle behöva göra det för att orka med karriär och familj, är det värre att nå menar Geir Inge.
- Stadigt blir vi dessutom allt sämre på att tolka kroppens signaler. Det i sin tur ger en massa problem och sjukdomar som inte behövde finnas. Han anser att det vore bra om fler kunde hitta tillbaka till naturen och lugnet. Att helt enkelt motionera för att det är kul och ger energi och gemenskap.
Multisport tycker han är ett bra exempel på när idrott är både omväxlande och roligt. Där ingår såväl löpning och cykel, kanot och orientering. Allt med varierande svårighetsgrad.
- I Hestra finns Adventure Race, som blivit riktigt populärt med över 100 lag anmälda de två tävlingar man hittills arrangerat. En tävling som ger allsidig träning samtidigt som man kommer ut i naturen.
Fotona är från Hestra Adventure Race 2008 och är tagna av Rojel Karlsson och Per Svenningsson.

Allsidig träning ute i naturen. Utan kringutrustning som gps eller pulsmätare...Foto: Per Svenningsson

Allsidig träning ute i naturen. Utan kringutrustning som gps eller pulsmätare...Foto: Per Svenningsson

Terrängcykel. Foto: Rojel Karlsson

Terrängcykel. Foto: Rojel Karlsson

Publicerad 01 October 2008 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen