Fixare

För dig över 75

Av
Av: Yvonne Cedergre

GISLAVED. När kroppen börjar bli äldre än sinnet och inte längre går med på att utföra alla de vardagliga sysslor man är van vid att kunna fixa själv. Ja, då finns det Fixare som kan hjälpa till.
Gislaved kommuns arbetsmarknadsorganisation och äldreomsorgens myndighetskontor samarbetar om en tjänst som kan hjälpa den som är över 75 år med en del uppgifter som syftar till att man kan bo kvar längre i det egna hemmet.
För 70 kronor i timmen kan man få bytt gardiner, gräset klippt eller något annat gjort som inte hemtjänsten kan stå till tjänst med. Verksamheten kallas Fixartjänsten och arbetar i hela kommunen.
- Syftet är att förhindra onödiga fallolyckor och en chans för den som vill, att bo kvar i det egna hemmet så länge det är möjligt, förklarar Susanna Olsen, verksamhetschef på arbetsmarknadsorganisationen.

Utvärdering just klar

I dagarna är Susanna just klar med analysen och utvärderingen av Fixartjänsts första halvår. Där syns klart att behovet av fixare är både stort och växande. Så stort till och med, att många hushåll står på kö för att få hjälp.
- Ja, efterfrågan är stor. Vi har utfört över 300 uppdrag sedan vi startade. Till exempel har vi klippt gräsmattor 175 gånger det här halvåret. Nu kommer en tid med att räfsa löv och sedan blir det förmodligen snöskottning. Även en hel del inomhusjobb är beställda. Projektet med fixare handlar i botten om att uppfylla den nya lagen som gör det möjligt för kommunerna att från den 1 juli 2006 ge servicetjänster åt personer över 67 år och till en skälig kostnad. Ute- och inne
Kommunen erbjuder såväl inom- som utomhustjänster som komplement till hemtjänstens verksamhet. Det kan handla om att köra saker till tippen, byta gardiner, byta glödlampor eller något annat som kan vara svårt utan nå eller orka.
- Det känns jättebra att kunna hjälpa till. Vi har många nöjda kunder och många är tacksamma eftersom de också känner att vi är en länk mot yttervärlden. Även anhöriga är glada över att vi kan hjälpa till när de själva inte kan finnas till hand. Tyvärr kan vi ibland känna att vi inte hinner med alla som hör av sig.
Fixartjänsten är en försöksverksamhet under tre år och socialnämnden har begärt uppföljning av verksamheten årligen.

Publicerad 01 October 2008 03:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen