Höstmarknad blir det i Ellanda till helgen. Här fixas det med rosa hinkar!

Höstmarknad blir det i Ellanda till helgen. Här fixas det med rosa hinkar!

Gemensam höstmarknad

God sammanhållning i Ellanda

HÖSTFEST. Ellanda söder om Gemla blir det höstmarknad för första gången till helgen. -Vi är ju fem som har verksamheter här så vi tyckte att vi tillsammans skulle ha en marknad, menar Caroline Franzén, Ellanda.

Rosa spannar

I helgen kommer rosa spannar hänga här och var och visa vägen till de olika "stationerna" med hantverkare som sysslar med bl a trasmattor, betong, svamp, växter, behandlingar och choklad. Egentligen var det i våras man hade premiär för en gemensam satsning i byn; en vårmarknad.
-Men då var vi inte så väl förberedda. Nu har vi haft mer tid på oss att planera, menar Caroline, som själv säljer kläder, kaffe och choklad.
Till helgen har man engagerat Anders Malmkvist, Ulvö, som med sin helikopter kommer göra "byalyft" över trakten. En unik chans att se sin bygd från ovan.

Byagille

I byn Ellanda bor ett 80-tal personer i ett tjugotal hushåll. Här finns också en del sommarstugor och en liten sjö; Furen, med både badplats och båtar. -Vi har en bra sammanhållning i bygden, och ett byagille. Vi brukar ha kräftfest och midsommarfirande ihop. Till våren träffas vi för att lägga i bryggorna och städa badplatsen. Så försöker vi ha vår fotbollsplan och bouleplan i bra skick, liksom en gunganordning, för att ha något för de unga, berättar Caroline.

Lars Sonerud är byns

Lars Sonerud är byns "kändis" och bor på en släktgård med anor från 1600-talet.

Ansvarig för Högåsens konst

Byns "meste kändis" är Lars Sonerud, som är en av de två konstnärer som skapat "A"-skyltarna vid infarterna till Alvesta (Henrik Campagnello är den andre). Lars bor i en släktgård med anor från 1600-talet. Här har han sin ateljé, där olika projekt ser dagens ljus. -Vi jobbar ihop, jag och Henrik, och de senaste månaderna har vi varit ansvariga för konstinstallationerna vid äldreboendet Högåsen, som invigs inom kort. Här har kommunen fått mycket konst för pengarna, då hela åtta konstnärer varit engagerade och skapat verk i olika typer av material, både inne och ute, berättar han.
Just nu arbetar Lars med ett konstverk på en innevägg i ett nytt äldreboende som byggs på nya Hovshaga i Växjö; Evelid.
-Där kommer vi också att sätta upp en bronsskulptur, men idén är inte riktigt klar, den finns i huvudet än så länge, beskriver Lars.

Sammanhållningen är god i byn. Midsommar firar man ihop.

Sammanhållningen är god i byn. Midsommar firar man ihop.

Till helgen kan man ta sig upp i helikopter, och då kommer Ellanda te sig så här från ovan.

Till helgen kan man ta sig upp i helikopter, och då kommer Ellanda te sig så här från ovan.

Publicerad 16 September 2008 13:00