Linda Lomelinos böcker med egna recept och bilder finns nu i många länder. “Ingredienserna kan skilja sig åt.”
Linda Lomelinos böcker med egna recept och bilder finns nu i många länder. “Ingredienserna kan skilja sig åt.”
Foto: Hanna Eklöf
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Linda tog bakvägen till USA

”Jag var nischad redan från början”


Hallå där!

...Linda Lomelino från Halmstad som driver bloggen Call me cupcake, har 735 000 följare på Instagram och har gett ut fyra kokböcker med bakverk, på flera olika språk.

Hur började det?

– Det började för sju år sedan, efter att jag pluggat färdigt och inte kände för att gå tillbaka till jobbet. Jag har alltid velat göra något kreativt, men inte riktigt vetat vad. Jag började med cupcakes, som var den nya grejen då. Tidigare hade jag bara bakat kladdkaka två gånger om året. Men nu fastnade jag direkt. Ganska snart startade jag en blogg och då måste man ju ha bilder och jag upptäckte då att foto var halva grejen.

Vad fastnade du för med bakning?

– Från början var det att man kunde dekorera och göra det till ett konstverk nästan. Men sedan har jag insett att det är sjukt roligt att baka, för jag blir glad och avslappnad. Och folk blir glada när man bjuder dem. Man kan ju baka till sig själv bara, men det kan ju bli lite mycket, haha.

Vad bakar du helst?

– Just nu är det amerikanska pajer, med djup botten och lock. Men också svenska bakverk. När man har bakat så många år så måste man ju göra de svenska klassikerna. Jag gjorde en prinsesstårta för första gången i våras.

Hur tänker du kring bilderna?

– Jag vill inte att det bara ska vara en matbild. Förhoppningsvis ska de förmedla någon typ av känsla, även om det naturligtvis ska se gott ut.

I vilka länder finns dina böcker?

– Danmark, Finland, Holland, Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal och USA, tror jag det är. Det amerikanska förlaget har fått ändra mina recept lite, för ingredienserna kan skilja sig åt. En sån sak som mjöl kan variera och vara annorlunda. De amerikanska testbagarna får inte de svenska tårtbottnarna utan smör att funka.

Varför har det gått så bra för dig, tror du?

– Jag var ganska tidigt ute och nischad redan från början. Jag var väl egentligen en av de första svenska matbloggarna som gav ut en bok i Sverige.

Du bor alltså fortfarande kvar i hemstaden Halmstad?

– Ja, men jag har varit iväg korta vändor i Oslo och Malmö. I Malmö hade jag gasugn i lägenheten, så det blev bara varmt underifrån i ugnen och det brändes. Dessutom byggde de om och hade täkt över fönstren med grön plast, så alla bilder blev gröna. När jag fick reda på att jag skulle ge ut en bok bestämde vi oss för att flytta tillbaka, för vi hade kvar lägenheten. Det är skönt att ha en ugn som jag vet fungerar och att bilderna blir bra.

Har du några baktips inför julen?

– Mitt bästa tips är att försöka ta det lugnt, för många blir stressade inför julen. Man kan ju satsa på att göra ganska enkla grejer, som kolakakor med pepparkakssmak som jag gjorde häromdagen, eller baka lite tidigare och frysa ner.


Publicerad: 21. december 2016 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu