"Jag heter Ulla Tengstrand och bor i Växjö. Varje vecka undervisar jag några elever i piano, tvärflöjt och blockflöjt. Jag tycker om att skriva, att fotografera fåglar, fjärilar och natur och jag ser gärna en bra deckare eller film på TV eller bio." Foto: Oskar Tinggren
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Läsarskribent Ulla Tengstrand: "All mat skulle vara hemlagad"


JULSTÄMNING. Till jul vill jag stå i en lagom lång kö. Inte förfärligt lång så att jag inte vågar gå ifrån och hämta det jag glömt utan lagom lång så att jag kan höra julmusiken i affären och hinner komma på vad det är för melodi som jag hör. Hur konstigt det än låter är det så jag blir medveten om att det snart är jul.

Människor känner på olika sätt att julstämningen finns där. En del vill ha mycket julkänsla, en del lite mindre. Och för många människor handlar det nog om hur mycket tid man har.

Julstämning är den alldeles speciella känsla som inte kan infinna sig någon annan tid på året, bara  till julen. Men varifrån kommer begreppet och varför just till jul. Jag har mina alldeles egna funderingar och idéer och jag vet inte om någon annan har tänkt på samma sätt som jag.

För längesen, så långt tillbaka som på medeltiden, måste man julfasta. Man åt och drack på lucianatten och man hann med flera frukostar för lucianatten var på den tiden årets längsta natt.  Det var en magisk natt när farliga väsen var i rörelse och just denna natt trodde man att djuren kunde tala. Men när solen gick upp måste man sluta äta. Då började fastan och den varade fram till jul. Det måste ha varit underbart när julen kom och man fick äta sig mätt. Jag tror att julstämningen kom med maten. Hade man råd kanske man också hade ljus på bordet. Ljus var väldigt dyrt på den tiden.

I mitt föräldrahem levde något av gamla seder kvar. Inte på det sättet att jag inte fick äta mig mätt men allt det goda skulle sparas till jul. Det var inte lätt för vi hade varken kyl eller frys. Min mor stekte köttbullar och slet i köket från bittida till sent några veckor före jul för all mat skulle vara hemlagad. Det spred en härlig doft i huset men inte en enda liten köttbulle fick jag smaka på innan julafton.

Nu är det annorlunda. Nu försöker jag fixa julstämning med ljus och julblommor i fönstren, ljusslingor i de vintergröna växterna, krans på dörren och röda dukar på alla bord. Och inte att förglömma en lagom lång kö.

ULLA TENGSTRAND


Publicerad: 13. december 2016 14:00
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu