Foto: Mostphotos / Privat
Foto: Mostphotos / Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Insänt: Sätt press på tiggarnas hemländer

Vad tycker du?


INSÄNT. I begynnelsen när tiggarna började dyka upp utanför matbutikerna gav jag alltid till alla jag såg. För visst känns det i hjärtat hur dessa fattiga människor tvingas sitta i timmar för några futtiga småmynt. Men sedan började det komma fler. Och fler. Snart satt de utanför minsta lilla kvartersbutik på landsorten. I Skåne har vi många tiggare. Så många att de numera konkurrerar med varandra på vissa platser. En del sitter inte längre bara utanför matbutikerna utan ägnar sig åt aktivt uppsökande verksamhet. Det har vuxit upp kåkstäder lite här och var där ren misär råder.

Numera har både nationell och internationell media avslöjat att det bakom tiggeriet finns en cynisk, människohandels-liknande verksamhet av kriminella nätverk som utnyttjar utsatta människor. De som jämställer tiggeri med insamlingar till välgörenhetsorganisationer och föreningar missar denna viktiga aspekt. Vid insamlingar redovisas pengarna och det finns en kontroll över till vilka ändamål de används.

Lösningen på fattigdom kan aldrig vara att acceptera tiggeri som försörjningsmetod, varken i Sverige eller i utlandet. Tiggeri är djupt ovärdigt och inhumant. Man vore gjord av sten om man inte bedrövades över dessa människors utsatthet. En välfärdsstat är dock beroende av skatteintäkter för att kunna erbjuda medborgarna ett socialt skyddsnät. Varje land ska tillse att det finns ett trygghetssystem för det egna landets invånare.

Skatteintäkterna i ett land som Sverige kan omöjligt täcka den nöd som finns i världen, hur mycket man än önskar stötta och hjälpa. Fattigdom måste lösas på betydligt konstruktivare sätt. Statligt bör vi sätta press på tiggarnas hemländer genom internationella samarbeten, ställa krav för bistånd och stötta de organisationer som mobiliserar hjälp på plats. På individnivå kan man istället för att skänka småslantar i pappmuggarna, faktiskt kan göra riktig och viktig skillnad. Vi har många välgörenhetsföreningar där människor som vill förändra och förbättra kan engagera sig.

De som försvarar rättigheten att tigga på gatan tror sig kämpa för det goda när de i själva verket avhumaniserar människor och frånskriver staten dess ansvar för nödlidande medborgare.

Margit Persson Bekassy,

Staffanstorp


Publicerad: 13. september 2017 05:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa