Foto: Privat
Foto: Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Inges udda husdjur – älgkon Hälga

”Hon står tio meter från mig när jag ger henne mat”
OLOFSTRÖM. Inge Svensson från Slagesnäs får varje dag besök i trädgården av en älgko. Flera gånger om dagen ger han Hälga, som hon döpts till, frukostbullar och andra godsaker.

– Sen kan man stå i köket och se henne tugga i sig fem meter utanför. Hon är så vacker, säger Inge.

Inge Svensson bor på landsbygden utanför Olofström. Trots det behöver har knappast känna sig ensam. Varje dag, ofta flera gånger, under flera års tid har han nämligen fått besöka av skogens konung, något BLT var första med att berätta.

Inge tippar på att älgkon är tre, fyra år och numera känns hon som ett husdjur.

– Så har det blivit. Jag har döpt henne till Hälga efter den tecknade Hälge, som är min favorit.

Det hela började med att Inge för två år sedan märkt att returbrödet han matade fåglarna med försvann lite väl snabbt. En dag tittade han ut genom fönstret och såg då en Älgko med knappt någon päls kvar.

Idag räcker det inte längre med några frukostbullar utan Inge fyller numera en korg på sex lite med olika godsaker – fyra gånger om dagen. Allt från bullar och bröd till potatis och tomater passar en hungrig Älg. Även om frasiga frukostbullar är favoriten.

Med åren har Hälga blivit mer och mer orädd samtidigt som päls har kommit tillbaka.

– Hon är underbart vacker. Och stor. Hon är högre än min bil som står på gården. När jag lägger ut maten står hon ibland bara tio meter bort och tittar på. Då brukar jag prata lite tyst med henne. Hon är helt orädd.

Är inte du själv rädd?

– Nej då, jag känner mig inte alls rädd.

Enligt Inge har folk sett Hälga med en kalv. Den följer dock inte med och äter frukostbullar och annat, utan står förmodligen och gömmer sig medan mamma glufsar i sig.

Inge själv är en gammal djurvän som tycker om att vara ute i naturen och ta bilder. Alla människor som är ute i skog nöjer sig dock inte med att ta bilder på djuren. Men mannen med det udda husdjuret har fått ett löfte.

– Jägarna har lovat att skona henne. Det är jag glad för. 

Foto: Privat
Foto: Privat

Foto: Privat
Foto: Privat

Foto: Privat
Foto: Privat

Publicerad: 09. januari 2017 05:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu