HOTAD. Ardavan Khoshnood, vice ordförande i KDU Malmö, har hotats flera gånger på nätet och i närradion. Foto: Markus Celander
HOTAD. Ardavan Khoshnood, vice ordförande i KDU Malmö, har hotats flera gånger på nätet och i närradion. Foto: Markus Celander
Kommentarer
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Hörde i närradion att han skulle torteras

Kristdemokrater hotas i Malmö


POLITIKERHOT. Kristdemokrater i Malmö utsätts för hot, förtal och våld.

– Det är jättejobbigt, men samtidigt har vi blivit starkare och kommit varandra närmare, säger Ardavan Khoshnood, vice ordförande i KDU Malmö.

Lagstiftningen kring hot och förtal är lam i Sverige, anser Ardavan Khoshnood.

– Ta bara kopplerimålet: om till och med en domare tvingas lämna sitt uppdrag för att hon är hotad, och ingen kan hjälpa henne – vem ska då hjälpa oss?

Ardavan Khoshnood och hans partikamrater polisanmäler alla hot – hot som oftast framförs på nätet och i närradion.

– Jag har fått höra att jag och min familj ska skickas till helvetet och att jag ska torteras med knivar. Man undrar ju om detta är något organiserat, eller om det handlar om enskilda personer som inte gillar KD.

För en tid sedan övergick hoten i våld, då en 17-årig KDU:are misshandlades i centrala Malmö.

– Det kom fram en kille och anklagade honom för att ha snackat skit om Palestina på Facebook. Men det han hade skrivit var att han försvarade Israels rätt att existera, och så hade han kritiserat Ilmar Reepalu, suckar Ardavan.

Han är nöjd med att polisen verkar ta hoten på allvar. När han deltog i en debatt på Iransk-svenska föreningen var polisen snabb med att skicka en patrull som bevakade honom efter att han blivit hotad i en närradiokanal.

Men livet begränsas – Ardavan Khoshnood och hans partivänner undviker att röra sig ensamma i Malmö. Måste de, så håller de ständig telefonkontakt. Kollektivtrafik åker de inte.

– Så här var det inte när jag började engagera mig politiskt 2003. Det mest omtumlande som hände då var att man råkade på någon som debatterade väldigt hetsigt mot en – men jag var aldrig rädd.

Har du funderat på att lägga av med politiken?

– Hoten har gjort det svårare och tar mycket energi. Men jag kan aldrig tillåta att de påverkar mig till den grad att jag lämnar politiken.


Publicerad: 27. oktober 2010 10:00
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa