Foto: Pressbild/Tullverket
Foto: Pressbild/Tullverket
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Gemensamt krafttag mot spritbussarna ger effekt

Jonathan Bengtsson

MALMÖ/HELSINGBORG. Trafikkontroller i Helsingborgs hamn och vid Öresundsbron har minskat det illegala införandet av alkohol i landet. 566 personer har hittills lagförts och böter på totalt 2 två miljoner kronor har delats ut till enskilda resenärer. 

De så kallade spritbussarna är en del av den organiserade brottslighet som smugglar in tonvis av alkohol i landet och som sedan langas vidare till ungdomar och missbrukare. Ett problem som Tullverket, Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och skatteverket gemensamt försöker få bukt med. På polisen hemsida har Mats Löfving, chef för Polismyndighetens nationella operativa avdelning uttalat sig kring ärendet.

– Alla måste förstå att när de köper den här insmugglade alkoholen, bidrar de till den organiserade brottsligheten i Sverige. De kriminella nätverken tjänar mångmiljonbelopp på att sälja alkoholen. Genom att ingripa redan vid gränsen stoppar vi en del av alkoholen som ska ut till ungdomarna och på så vis bidrar vi till en ökad trygghet i lokalsamhället.

Insatsen har gett effekt då den brottsliga trafiken har minskat avsevärt, myndigheterna ser att allt fler bussbolag upphör med smugglingsverksamheten. Dessa insatser mot spritbussarna kommer att fortsätta med oförminskad kraft.


Publicerad: 17. maj 2017 05:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu