Foto: Arkivbild
Foto: Arkivbild
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Experten: Så lyckas du med bubblet på nyårsafton

Kända märken inte godast


HALMSTAD. Nu är det dags att skåla in det nya året och för många innebär det champagne i glaset, men för många kan champagneutbudet vara okänd terräng. Magnus Fritzell som driver Sveriges enda champagnebar har dock stenkoll och delar med sig av sina bästa tips.

När det är dags att gå och handla bubbel till nyårsfirandet är Magnus Fritzells första tips att välja något man aldrig hört talas om tidigare.

– Festen blir mycket roligare om du inte har någonting som du inte vet vad det är, säger han.

Dessutom så menar han att de mindre kända champagnesorterna i hyllan ofta håller en högre kvalitet.

– De kända märkena står på hyllan för att det är kända varumärken och inte för att det är gott. De mer okända märkena har kvalat in på hyllan för att det är gott, säger han.

Om man är ute i god tid rekommenderar Magnus Fritzell att man går ett steg längre och konsulterar personalen på Systembolaget eller söker information på annat håll för att hitta något intressant i beställningssortimentet.

– Utbudet i beställningssortimentet är fantastiskt medan champagnen som står på hyllan är ganska tråkigt, säger han.

När det gäller hur mycket man bör vara beredd att betala

– Kring 300 kronor finns det faktiskt väldigt bra champagne, säger han.

Vill man komma undan billigare än så rekommenderar Magnus Fritzell att hellre välja ett bra mousserande vin än en billig champagne.

– Ett bra mousserande vin från Frankrike håller mycket bättre kvalitet än en billig champagne och har den längre eftersmak som gör champagne gott, säger han.

Som sista tips rekommenderar Magnus Fritzell att champagnen inte serveras för kall.

– Förvara den i kylen men ta fram den en stund innan servering så den blir runt 12–14 grader när den serveras. Den ska vara sval men inte kall, då får du ut det mesta av smaken, säger han.


Publicerad: 27. december 2016 05:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu