Torkild Strandberg
Torkild Strandberg
Foto: Per Ohlsson/Arkivbild
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Efter storbränderna: "Totalt fiasko för föräldraansvaret"

Kommunalråd kommenterar senaste tidens händelserLANDSKRONA/VÄXJÖ. Flera anlagda bränder och raketattacker mot skolor i Landskrona. En till stora delar nedbrunnen skola i Växjö. I bägge fallen är polisen övertygad om att gärningsmännen är barn.

– När ens barn gör sådant här är det ett totalt fiasko för föräldraansvaret, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Den 28 december brann en pizzeria i Landskrona ned till grunden. Fram till nyår sköt barn raketer in i skolor i kommunen och attackerade också brandmän som skulle släcka. Och på måndagskvällen inträffade en anlagd brand på Anniegården, som är en samlingspunkt för kommunens insatser för barn och unga. I flera av fallen är det barn som ligger bakom.

– Situationen är ohållbar, säger kommunalrådet Torkild Strandberg.

Under tisdagen hade han ett möte med polisen för att diskutera situationen.

– På dagens möte har vi bett polisen att säga vad vi i kommunen kan göra för att minska den här brottsligheten. Vi räknar också med att polisen kommer att prioritera både förebyggande åtgärder och att lösa brotten då de väl inträffat, förklarar Torkild Strandberg.

Som en omedelbar åtgärd kommer det att finnas både fler fältassistenter och väktare som kommunen betalar för att rondera på allmänna platser, man vill öka vuxennärvaron.

– Men de viktigaste vuxna är föräldrarna. Var är de när deras barn skjuter raketer och anlägger bränder, undrar Torkild Strandberg.


Polisen utreder vem som ordnat raketer

I Växjö går utredningen vidare om storbranden på Sandsbro skola. Stora delar av skolan förstördes och bland annat brann gymnastiksalen upp. Det kommer enligt kommunen att att ta omkring två år innan byggnaderna åter är uppförda.

– Tre av ungdomarna kommer att förhöras i dag, med föräldrar, juridiska biträden och företrädare för socialen, berättar Robert Loeffel. 

Barnen kommer att få svara på vem som gjort vad, och vad de tänkte när de började skjuta de raketer som orsakade storbranden.

– Vi vill också veta vilka som försåg 13-åringarna med raketer, det är ett brott att ge raketer till personer som inte fyllt 18 år. Den åldersgränsen finns inte för skojs skull, poängterar Robert Loeffel.

Han efterlyser även vuxenansvar.

– Det största ansvaret finns hos oss vuxna, som inte har bättre kontroll på barnen, konstaterar han.

LÄS MER: Invånare: "Är trötta på allt skit som händer här"

LÄS MER: Brand misstänks vara anlagd – väktare sätts in

LÄS MER: Fem barn misstänks för storbrand i skola

LÄS MER: Räddningstjänsten besköts av fyrverkerier

LÄS MER: Efter branden: "Det fanns ingenting att rädda"

LÄS MER: VIDEO: Flera butiker förstörda i våldsam brand

Robert Loeffel
Robert Loeffel
Foto: Polisen

Publicerad: 03. januari 2017 14:11
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu