Insänt: I valet 2018 önskar jag mer musik

INSÄNT. Att regeringen vill införa fler idrottslektioner i skolan är sen gammalt. Argumenten är flera. Tjatiga. Barn rör på sig för lite, sitter bara framför skärmar. Givetvis finns det något klokt i initiativet. Att träning stärker kropp och knopp, förebygger ohälsa, frigör endorfiner och ger bättre koncentrationsförmåga är en allmän sanning. Men vad är träning utan musik?

Vad är ens något utan musik? Alla möjliga stunder i livet som pågår, mornar, tågresor, promenader, middagar och fester bleknar utan ljuva toner som får själen att vibrera. Så varför har ingen motion om mer musik i skolan lagts? Musik är tillgängligt, inkluderande och når fram. Det förebygger stress, boostar immunförsvaret, engagerar sinnen och motiverar en till att få saker gjorda. Det kvittar vilket språk musiken är på så länge det fångar en känsla. Musik skapar närvaro och förenar människor på sätt inte ens sport kan. Den talar för sig själv utan att begära motprestationer. Det är till stor fördel att lära känna genrer utanför ens vanor och preferenser, för att väcka saker och känslor man inte visste man hade. Eller värdet av sjabbig musik. Till exempel i stunder man diskar eller behöver något annat än fimpar och dekadens.

Låt barn lära sig om musikkulturer, olika inriktningar och avgörande ögonblick inom musikhistorien. Ta fram de som aldrig fick synas och höras. Diskutera kring varför. Lär ut hur instrument låter bra och teknik blir hanterbar. Låt barn lära känna artister, deras motiv med skapandet och arbete med text. Värdet av att ha åsikter, gå sin egen väg och tro på en idé. Sig själva. Ge dem en glimt av hopp när mattetal dansar framför ögonen, pengar inte finns och vänner känns utom räckhåll. Gör Sveriges unga starkare med mer schemalagd musik i skolan!

Rebecca Watts

Publicerad 09 February 2018 05:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen