Foto: Privat

Insänt: Lär unga att stå upp för sina arbetsvillkor

Vad tycker du?

INSÄNT. Mentaliteten i samhället lyder att man som ung och oerfaren ska vara tacksam för de jobb man får. Ett fenomen som får unga att svälja mer skit än vad de borde.

För visst vill man visa framfötter, ge bra intryck och tillföra något extra utöver det vanliga som ny på en arbetsplats? Detta är destruktivt då unga, i synnerhet, baserar mycket av sin självkänsla utefter prestationer och förknippar det med sitt människovärde. Jag känner mig förtvivlad när jag ser hur folk i min omgivning utnyttjas på väletablerade kedjor inom kafé och restaurangverksamheter. Hur de enligt norm arbetar längre än fem timmar utan rast, har chefer med narcissistiska drag, inte får förmåner som skor och friskvårdsbidrag vilket är viktigt för att minska belastningsskador. Det är en daglig kamp för många och de går och lämnar arbetsplatsen med en klump i magen. Vissa får magkatarr, huvudvärk, sömnproblem med flera störningar som gör vardagen svårhanterlig.

Det är dags att vi lär unga människor i tid att stå upp för sig själva och kräva rätten till rimliga arbetsvillkor. Våga ta konflikten! Det är avgörande att från första början våga begära rast, säga till när en chef eller kollega säger något kränkande och förhandla till en högre lön vid kompetens och erfarenhetsmeriter. Har man inte stått upp för sig själv från början blir det svårare senare i livet och då kan konsekvenserna vara storartade. Så pass storartade att man kanske inte alls kan jobba. Unga människor eller människor för den delen är inte lata eller tröga som inte orkar uthärda en arbetsplats. Det är snarare arbetsplatser med för höga krav och dåliga arbetsförhållanden. Det är hög tid att vi slutar nöja oss med vad vi får och istället strävar efter en ömsesidig syn och respekt för anställda och arbetsgivare. Detta för att vi ska arbeta hela livet och ha en dräglig tillvaro på och utanför jobbet.

Rebecca Watts

Publicerad 07 December 2017 07:13