Chef på Region Skåne anklagas för rasism – ska ha kallat anställd ”zigenare”

"Jag har ångest och mår psykiskt dåligt"

KRISTIANSTAD. En anställd hos Region Skåne i Kristianstad har anmält sin arbetsgivare till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Enligt den anställde kallade chefen honom för ”zigenare” i ett meddelande på telefonsvararen när chefen trodde att inspelningen hade avslutats.

– Jag har ångest och mår psykiskt dåligt över vad som har hänt, skriver den anställde i sin anmälan.

Mannen kopplade in facket Kommunal som kallade chefen till möte. Där ska chefen ha sagt att han inte syftat på den anställde utan ”pratat om några zigenare från tidningen”. Facket var inte nöjda med den förklaringen och kopplade in en ombudsman.

Men några dagar senare fick mannen reda på att facket inte längre ansåg att det rörde sig om diskriminering eftersom chefen uttalat sig om flera personer och inte enbart den anställde. I stället föreslog Kommunal att cheferna ska skickas på en utbildning där de ska lära sig hur man behandlar sina anställda. Men mannen är inte nöjd med hur Kommunal hanterat ärendet.

– Jag känner mig kränkt, nervärderad och diskriminerad, det känns ofattbart att mina chefer behandlar mig på detta viset utan några konsekvenser, skriver mannen som nu alltså anmält Region Skåne till DO.

Region Skåne har till den 12 december på sig att redogöra för hur man ser på det inträffade och vilka åtgärder som vidtagits.

Publicerad 05 December 2017 12:04