Insänt:

"Vi måste få stopp på vinstjakten"

INSÄNT. Förra veckan kom Ilmar Reepalu till Helsingborg och presenterade välfärdsutredningens förslag om begränsning av vinstuttag i välfärden.
Socialdemokraterna i Helsingborg är positiva till att Välfärdsutredningen tillsattes, och att den kommit med förslag som sätter tak på vinstuttaget ur privata vårdföretag. Det är en efterlängtad åtgärd. Det är hög tid att säkerställa att skattemedel används till just den verksamhet de är avsedda för, och att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet där de uppstått.
Det är vår övertygelse att det är bra för välfärden att man tydligt prioriterar att välfärdens aktörer ska ha kunskap, kvalitet och omvårdnad som sina främsta drivkrafter, inte vinst. Vi måste få stopp på vinstjakten och låta medborgare och personal stå i fokus för verksamheten.
Sådana här förslag väcker debatt, det är inte oväntat. Välfärdsföretagen och näringslivet känner oro inför att någon sätter ner foten för att stoppa för vinstjakten inom skola, vård och omsorg. Vi socialdemokrater kommer att stå upp för vår politik nu när angreppen från vinstförespråkarna ökar i styrka.
En regering prövas mot vad den faktiskt genomfört, men det går även att vinna stöd för vad man försökt genomföra. Därför stödjer vi regeringen även om det inte skulle finnas en riksdagsmajoritet just nu.
Till syvende och sist är det som Stefan Löfven sade under statsministerns frågestund förra veckan: ”Vi tycker det är viktigt att skattebetalarnas pengar faktiskt går till omsorgen, till sjukvården och till skolan”.
Den här frågan har dragits i långbänk under många år. Det är dags att gå från ord till handling. Vi förväntar oss att regeringen kommer att presentera en proposition med sikte på att få stopp på vinstjakten i välfärden.
Mikael Andersson (S),
ordförande Socialdemokraterna Helsingborg
Jan Björklund (S),
kommunalråd och kommunstyrelsens 2:e vice ordförande

Vad tycker du? Kommentera nedan!

Publicerad 10 February 2017 09:44

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen