”Är svenska arbetare snälla eller dumma?”

LANDSKRONA/INSÄNDARE. Är svenska arbetare de snällaste och mest lojala arbetare i världen. Eller är vi dumma och ställer upp på vad som helst.
Jag tänker på mina arbetskamrater på Thorn Lighting. De fick besked innan semestern att företagets produktion läggs ner i Landskrona vid årsskifte.
Efter beskedet så gick man tillbaka och fortsatte att arbeta som vanligt. När koncernen för ett antal år sen skulle lägga ner företag i Frankrike då gick flera hundra arbetstagare hem.
Många Thorn Lighting anställda har hjälp till att flytta och sätta igång produktionen i Spennymoor (England). Spennymoor fabriken var inte lönsamt. Men det är 3 gånger så dyrt att lägga ner produktionen där. Och att VD Terry Carmichael bor där, har säkert bidragit till beslutets gång.
Varför är vi så snälla och gör det, när man om par månader ska gå ut i arbetslöshet.
Varför satte man inte koncern ledningen på pottan. De kunde sätta igång produktionen själva, för det var de som beslutade att lägga ner produktionen i Landskrona. Det är koncernledningen som jag tidigare berättade, bidragit med många felaktiga beslut att Landskrona inte kunde visa bättre lönsamhet.
Jag kan förstå bara delvis varför många av mina gamla arbetskamrater gör som de gör. Man får några extra slantar, och möjlighet att komma till annat land.
Men är det värt det? Det är givetvis var och en som gör den bedömningen. Sen är det alldeles för billigt att lägga ner företag i Sverige.
I Frankrike så kostade det drygt en miljon per anställd, i Landskrona ca en miljon för alla anställda. Billigt och bra utan några konflikter.
”Dagens Arbete” vår fackliga tidning nr.9 2014 beskriver om lågprislandet Sverige och varför det är det billigt att lägga ner i Sverige.
Hur resonerar direktörerna när de tänker lägga ner företag? De undviker att lägga ner i länder med bråkiga fack och där det är dyrt att säga upp människor.
Är våra fackförbund för snälla, eller saknar vi verktyg att stoppa nedläggningar i Sverige.
Sverige är bra land för företag att investera. Ordning och reda på arbetsmarknaden. Inget krångel för etablering. Billigt och bra.
Problemet är att svenska fabriker drabbas när koncerner med verksamhet i flera länder drar ner. Det billiga nedläggningskostnaderna missgynnar.
Att flera av cheferna har slutat på Thorn Lighting, för de tyckte att det var fel beslut att lägga ner produktionen i Landskrona.
Jag beklagar verkligen det som har hänt, men önskar alla lycka till i framtiden.
/Simon Andrijevski

Publicerad 12 November 2014 12:00