Stör tiggare vårt samvete?

INSÄNT/LUND. Tiggare från forna östländer har blivit ett vanligt inslag i Lund och övriga städer. Det är beklagligt att dessa personers hemländer inte löser sina sociala problem.  Här borde EU ta ett betydligt större ansvar och inte blunda för hur länder struntar i enskilda grupper inom sitt land. Det är sorgligt att dessa människor ser en bättre vardag som tiggare i vårt land än den vardag som hemlandet kan erbjuda.

Hos oss börjar nu även olika främlingsfientliga organisationer använda dessa utsatta personer som slagträ. De kräver att lagar skall ändras så att tiggeri förbjuds. Tänk att personer inom dessa organisationer också känner empati och obehag av att se människor lida. Men med förbud blir det som att stoppa huvudet i sanden. Tiggarens problem kvarstår även om du slipper se det.
Det är beklagligt att behöva se dessa utsatta människor. För oss som lever under helt andra förhållande är det vårt samvete som får sig en törn och blir till problem. Att bli tvingad att se att alla inte lever med vår standard. När tiggaren enbart ber om en slant för en lite drägligare dag ska inte vi se detta som vårt problem utan hjälpa en medmänniska efter förmåga.
Torsten Czernyson (KD)
Publicerad 19 March 2014 14:48