Våga välja vego!

DEBATT/LUND. Visste du att i Sverige går det åt dryg 85 kilo kött per person och år? Visste du även att nästan en femtedel, det vill säga 20 procent, av världens totala koldioxidutsläpp kommer från köttproduktionen. I Lunds kommunfullmäktige röstades förslaget om en vegetarisk dag i veckan på Lunds skolor ner, något jag inte riktigt förstår.

För det första - jag säger inte att alla ska bojkotta köttet och bli vegetarianer direkt, men eftersom att vi i Sverige konsumerar de mängder kött vi gör har vi stora möjligheter att ändra vårt beteende. Köttkonsumtionen är ett stort resursslöseri. 60 procent av spannmålen i Europa används till att göra kraftfoder. Dessutom krävs det tio gånger så mycket mark att föda upp djur som det gör att odla vegetabilier med samma näringsinnehåll. Till exempel kan man på 4000m² producera 9000 kilo potatis per år, men bara 70 kilo kött. Vatten går åt i mängder vid köttproduktion. Varje kilo nötkött förbrukar 100 000 liter vatten.
Energiförbrukningen då? Jo, det krävs mycket energi för att kunna få köttproduktionen att gå runt. Först och främst; mat till djuren. Maten skördas och görs om till foder. Fodret körs ut till djuren. Om djuren går inomhus behövs det el till ventilation, belysning och ibland värme. Vid slakt går det också åt el. Köttet ska sen ut till fabriker för förpackning och sen till affärer för att vi ska kunna köpa det. Ser ni min poäng? Detta är bara en liten del av allt negativt med köttproduktion. Skövling av skog, djurens ofta hemska förhållande, transporter samt slakt, utfiskningen av hav och övergödning måste också räknas in.

Har jag fått er att tänka efter? Jag hoppas att jag fått er förstå att köttproduktion kan få förödande konsekvenser för människa och natur, och detta kan just du förhindra med en enkel förändring - Våga Välja Vego!
Om ni vill stödja mitt projekt att försöka få Lunds politiker att ändra sig angående en vegetarisk dag i skolan, gå in på min skolblogg 98eli03.blogspot.se så hittar ni en länk till min namninsamling, varje namn gör skillnad.

Elise Ahlgren Olsson
Gunnesboskolan, Lund

Publicerad 07 March 2014 08:00