Lucia på en fredag oroar oss polis och socialarbetare!

Lucia har oftast förknippats med ungdomsfylleri och att många tonåringar gjort sin alkoholdebut i samband med luciavakan. De som kan påpekas i detta sammanhang är att intresset för luciavakan har avtagit något under senaste åren och därmed festandet också.

Att en av våra tidigare års stora suparhelger i år kommer att infalla på en fredag är något som kommit att oroa oss socialarbetare och polis i Nordvästra Skåne. Vi vet också av tidigare års erfarenheter att konsumtionen denna kväll och natt kan bli hög av öl och sprit bland våra tonåringar, likaså att många tråkiga händelser kan följa med i berusningens spår.

Men trots ungdomarnas bristande intresse för denna tradition så kommer socialförvaltningen och polis att sätta in extra resurser och har förberett sig för att det ska bli en så lugn kväll på stan och nöjesställen som möjligt.

Vår målsättning är att våra ungdomar ej ska komma till skada eller utsätter andra för skada på grund av sin berusning. Vi vill även i år 2008 påkalla ungdomars och vuxenvärldens uppmärksamhet.

Vad Du som förälder kan göra:
Tag reda på så mycket som möjligt om var själva festen ska äga rum.

Prata med din son/dotter om vilka regler Du vill ska gälla när det gäller alkohol och hemkomsttider.

Håll koll på spriten i barskåpet, ölflaken och vinflaskorna från senaste utlandsresan.

Acceptera inte övernattning hos "kompisar" om Du inte kollat upp med kompisens föräldrar att allt är OK.

Tänk på att informera din son/dotter om att det är olagligt att inneha eller att bära på alkoholhaltiga drycker på offentlig plats om man inte är 20 år fyllda. Polis kommer att beslagta samt rapportera alla överträdelser.

Som förälder kan du utsättas för press att köpa ut alkohol till ditt barn. Gör inte ditt barn en björntjänst. Det vanligaste argumentet för att köpa ut till sina barn är " att man vet vad dom dricker ". I verkligheten är det oftast så att de dricker den utköpta alkoholen plus annan alkohol de kommer över. LITA PÅ DITT BARN, MEN VAR INTE NAIV.

Visa tydligt att du bryr dig! Det är skönt och tryggt för den unge om du gör det, även om den unge för formens skull protesterar och tycker du är hopplöst mossig.

Till sist vill vi säga! Kör gärna Er tonåring dit den ska på kvällen men glöm ej också att se till att de kommer hem under trygga förhållanden när festen är över. Vår uppmaning till Er som förälder, ställ upp med att lämna och hämta Er tonåring

Med vänliga hälsningar från Fältsekreterarna och Närpolisen

För Fältsekreterarna i Nord Väst Skåne
Mats Brunkestam
Soc. sekr
Ängelholms kommun

För Närpolisen Kulla - Bjäre
Göran Johansson
Närpolischef
Ängelholms polisdistrikt

Publicerad 01 December 2008 15:06

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen