Det går inte att lita på tågtrafiken, menar insändarskribenten.
Det går inte att lita på tågtrafiken, menar insändarskribenten.
Foto: Mostphotos
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Debatt: "Tågsituationen börjar bli ohållbar"


Vad tycker du?

Kommentera artikeln nedan eller skicka dina tankar och synpunkter till: redaktion@ostgotatidningen.se

INSÄNT. De nuvarande problemen med tågtrafiken är inte hållbara i längden. Signalfel, spårfel och nedrivna ledningar är legio idag. Det går inte att lita på att man kommer fram i tid till arbete, studier, läkarbesök m.m. Situationen börjar bli ohållbar och riskerar att skada järnvägens förtroende. Det verkar inte finnas någon som har eller tar ansvar för dessa problem.

Det är på tiden att tågoperatörerna och länsbolagen reagerar på situationen. Operatörerna betalar för att utnyttja järnvägen. Länsbolagen betalar till operatörerna för att transportera sina resenärer. Det är inte rimligt att betala för en tjänst som ständigt krånglar.

Järnvägen har under flera år rustats ned, och utsatts för konkurrens vilket fått till följd att dessa problem har uppstått. Ett problem som uppstått på senare år och som varken Trafikverket eller tågoperatörer bär skulden för är spårspring, vilket betyder att människor uppehåller sig i spårområdet. Detta är direkt livsfarligt, och orsakar problem för resenärerna. Där tycks det vara delade meningar hur detta problem ska hanteras.

Det kan inte vara rimligt att tusentals resenär ska bli drabbade för detta ofog. Förseningar är idag vanliga. Det får ofta till följd på vissa ställen att det står två tåg på en station som ska gå till samma ort. Då bör Trafikverket informera vilket av dessa tåg som ska avgå först. Folk har tider att passa och vill då veta vilket av tågen som ska avgå först.

Med anledning av ovanstående problem bör en Kriskommission som har extraordinära befogenheter tillsättas. Det måste vara experter som har kunskaper och som ser helheten. Nuvarande lappa-lagapolitik håller inte i längden.

Dagens samhälle med mycket resande kräver en fungerande järnväg.

/Christer Wilhelmsson, Resenärsforum


Publicerad: 08. december 2016 12:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu