Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Debatt: Region Skåne riskerar diabetikers syn


DEBATT. Sedan mitten av 80-talet har regelbundna ögonbottenfotograferingar genomförts på personer med diabetes. Resultatet av denna förebyggande insats har lett till att vi idag väldigt sällan ser diabetiker med synskador. En helt fantastisk utveckling!

Tillgänglig statistik visar dock, att i Region Skåne har antalet ögonbottenfotograferingar, under de senaste åren blivit färre och färre. Vi som är synskadade vet vilken personlig katastrof det ofta är att bli synskadad.

Jag känner mig därför mycket oroade över regionens neddragningar av antalet ögonbottenfotograferingar, vilket i förlängningen riskerar att göra diabetiker synskadade.

Förutom den omfattande problematiken, som det innebär att bli synskadad, innebär en synskada stora kostnader för Region Skåne i form av rehabiliteringsinsatser.  Ett stort antal ögonbottenfotograferingar kan göras för de ekonomiska resurser som måste avsättas för rehabilitering.

Jag kräver, att Region Skåne skyndsamt fattar beslut som leder till ett ökat antal ögonbottenfotograferingar av diabetiker.

 

Lars Eisner

Lund


Publicerad: 05. september 2017 09:01
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa