Amanda Holm Strandqvist och Linnea Håkansson är verksamhetsledare för integrationsprojektet Kompis Sverige i Skåne. Foto: Privat
Amanda Holm Strandqvist och Linnea Håkansson är verksamhetsledare för integrationsprojektet Kompis Sverige i Skåne. Foto: Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

De hoppas på fler nya kompispar
SVEDALA KOMMUN. En månad har gått sedan integrationsprojektet Kompis Sverige startades upp i Svedala kommun. Enligt verksamhetsledaren Amanda Holm Strandqvist är resultatet redan bättre än förväntat.

Projektet går ut på att sammanföra nya vänner.

– Vi är en kompisförmedling som verkar för att bygga vänskap och motverka utanförskap. Genom intervjuer matchar vi etablerade svenskar med nya kompispar, utifrån intressen och önskemål, berättar Amanda Holm Strandqvist.

Efter en månad har totalt 25 personer anmält intresse, vilket Amanda Holm Strandqvist ser som positiva siffror.


"Känner alla"

Kompis Sverige finns sedan tidigare på flera håll i landet, bland annat i Lund.

– Svedala är en spännande kommun på grund av att den är en mindre sådan, med många barnfamiljer och äldre personer. Vi får jobba lite mer för att nå ut här, än i Lund där väldigt många är studenter. Samtidigt kan jag tänka mig att man i ett mindre samhälle är mer mån om att alla ska känna sig välkomna, och tar hand om varandra. Alla känner alla och man vill hålla ihop samhället, tror Amanda Holm Strandqvist.


Större nätverk

När två personer har matchats är det upp till dem vad de vill göra tillsammans. För närvarande är de etablerade svenskarna något underrepresenterade men Amanda Holm Strandqvist tvivlar inte på att det kommer att gå ihop sig.

– Vi tar emot anmälningar löpande. Jag tror på Svedala. Det är inte helt lätt att träffas ensamma första gången. Det kan vara lite nervöst. Därför tillhandahåller vi vissa aktiviteter som kompisparen kan följa med på. Annars är det fritt vad man vill hitta på tillsammans och hur ofta, berättar Amanda Holm Strandqvist.

Vad gör kompisrelationen för integrationen?

– I Lund har vi sett att kompisrelationerna gjort att nya svenskar fått fler kompisar och ett större nätverk. Det ger en ett sammanhang, säger Amanda Holm.


Publicerad: 15. oktober 2016 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa