Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Blekinge Offshore, klimatet och jobben först!


INSÄNT. Den 20 december fattade regeringen det mycket olyckliga beslutet att inte ge klartecken för bygget av Blekinge Offshore, troligen världens största vindkraftspark till havs, i Hanöbukten i Sölvesborgs kommun.

Regeringen menar att försvarsmaktens intressen i det här fallet väger tyngre än bygget av vindkraftsparken. Men måste det finnas en motsättning? Det är klart att försvaret skulle kunna fortsätta att ha verksamhet till havs och luft även om det byggs en vindkraftspark. Som det är idag motsätter sig försvarsmakten rutinmässigt mängder med viktiga vindkraftsprojekt. I sådana lägen måste regeringen kunna stå emot påtryckningarna.

Vi i Vänsterpartiet har länge drivit byggandet av Blekinge Offshore. Vi har lyft frågan i riksdagen och på alla andra nivåer, lokalt och regionalt, också. Projektet var helt och hållet klart för start; miljöprövning och lokala beslut var på plats. Finansiärer hade redan gått in med pengar och var beredda att skjuta till mer. Och så kommer denna kalldusch!

Regeringens beslut visar tyvärr att försvarsmaktens intressen väger tyngre än skapandet av hundratals nya jobb och en storskalig produktion av förnybar energi. Har regeringen verkligen tagit sitt löfte om världens första fossilfria välfärdsland på allvar? Och hur var det med löftet om EU:s lägsta arbetslöshet? Regeringens beslut visar att det tyvärr är en bra bit krav tills dess.

Ompröva beslutet!

Jens Holm, riksdagsledamot, Miljöutskottet

Birger Lathi, riksdagsledamot, Näringsutskottet

Sara Högelius, ledamot Region Blekinge

Erik Olsson, distriktsordförande Vänsterpartiet i Blekinge

Rebecca Wald, ordförande Vänsterpartiet i Sölvesborg

Willy Söderdahl, gruppledare Vänsterpartiet i Sölvesborg


Publicerad: 30. december 2016 10:30
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu