Linda Klintefjord har gett ut en egen bakbok, ”Sockerdrömmen - glutenfri magi i köket”.  Foto: Nicole Blomstrand
Linda Klintefjord har gett ut en egen bakbok, ”Sockerdrömmen - glutenfri magi i köket”. Foto: Nicole Blomstrand
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Baka, baka liten glutenfri kaka


LITTERATUR. För Linda Klintefjord har bakning alltid varit ett stort intresse. Men när maken fick diagnosen glutenintolerans vändes bakbunken upp och ner. Att skapa nya glutenfria bakverk visade sig bli en stor utmaning. Nu har hennes receptsamling förevigats i en bakbok.

 

– Det känns jättehäftigt, det har varit en dröm att ge ut en egen bakbok. Det känns kul att kunna nå ut och dela med sig av alla recept, säger Linda Klintefjord.

Vi träffar Linda hemma i huset i Mickedala. Maken Mikael är hemma och det är även barnen Adam, 4 år, och Erik, 4 månader, bara storasyster Evelina, 6 år, saknas. På bordet står det ett fat med nybakade bullar, som både undertecknad och Adam hugger in på med stor aptit.

Linda berättar att både hon och Mikael alltid har gillat att baka, att ställa om till glutenfritt var därför extra tufft. 

– Han fick diagnosen för drygt sex år sedan. Det var jättesvårt att hitta bra glutenfria recept och det som fanns i affären var ingenting att ha, säger Linda.

– Nej, det var som att äta sand, säger Mikael med en grimas.

I stället för att acceptera det kassa utbudet började Linda experimentera fram egna recept.

– Ja, vi kände att antingen får vi ha det så här tråkigt eller så får vi göra någonting åt det.

Det blev många timmars experimenterande i köket men efter en tid hade hon utvecklat en rad recept på goda kakor och bröd. Ryktet spred sig och snart började även andra personer höra av sig och fråga om recepten.

– Vi insåg att det fanns en stor efterfrågan på glutenfritt så då beslutade vi att öppna ett konditori. Det var en vild chansning men det gick hem.

I två år drev Linda konditoriet ”Sockerdrömmen” i Oskarström utanför Halmstad. När hon fick erbjudandet om att ge ut en bakbok med sina recept valde hon att stänga butiken.

– Vi hade samtidigt bestämt att vi ville skaffa ett barn till så erbjudandet kom väldigt bra i tiden.

I ett års tid har Linda arbetat med boken och i förra veckan lämnade ”Sockerdrömmen – glutenfri magi i köket” tryckeriet.

– Jag hoppas kunna nå ut till folk naturligtvis och att många ska få användning för recepten, att jag kan inspirera. Glutenfritt behöver absolut inte vara tråkigt.


Publicerad: 02. oktober 2013 11:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa