Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

De vill också in i fullmäktige
POLITIK. Kommer dagens styrande treklöver med FP, M och MP sitta i orubbat bo, bildar FP en ny koalition eller kommer Socialdemokraterna att ta över styret i koalition med något annat parti? Svaret har vi först efter valdagen den 14 september, men vad som redan nu är klart är att det är många om budet när det gäller att styra Landskrona. Sex partier, som inte är representerade i fullmäktige idag, är registrerade hos Valmyndigheten som valbara i kommunvalet. Lokaltidningen har tagit en titt på de politiska uppstickarna och deras chanser att komma in.

Feministiskt initiativ, Centerpartiet, Piratpartiet, Kristdemokraterna, Framstegspartiet och SPI Välfärden. Det är de sex partier som inte redan finns i Landskronas kommunfullmäktige och som registrerat valsedel för kommunvalet hos Valmyndigheten.

En fråga blir hur många röster som skulle krävas för att erövra en av de 51 fullmäktigeplatserna i Landskrona. I Valmyndighetens röstlängder finns 33565 Landskronabor som är röstberättigade nästa söndag. Om man utgår från att valdeltagandet liknar det vid det senaste kommunvalet 2010, som var 77,68 procent, så kommer 26073 Landskronabor att rösta i kommunvalet den 14 september. Fördelat på de 51 mandaten blir det i så fall cirka 511 röster per mandat.

Fullt så enkelt är det dock inte eftersom mandatfördelningen till landets 290 kommunfullmäktige görs enligt den så kallade jämkade uddatalsmetoden. Kort sagt innebär den att de partier som har lägst antal röster missgynnas. Som exempel kan nämnas att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet idag har två mandat i Landskronas fullmäktige, trots att de fick 1067 respektive 728 röster i valet 2010. Dock kan kanske 500 röster ändå tjäna som ett riktmärke för vad som motsvarar ett mandat.


Feministiskt initiativ

Framgångarna på riksplan för denna valrörelses stora uppstickare har väl knappast undgått någon. Trots knappa resurser i jämförelse med de etablerade partierna har partiet genom alternativ marknadsföring lyckats väl med att få uppmärksamhet. Exempelvis bildades lokalavdelningen i Landskrona efter ett av partiledaren Gudrun Schymans så kallade homepartyn.

I valet till EU-parlamentet den 25 maj fick FI 574 röster i Landskrona, vilket motsvarar 4,26 procent av de avlagda rösterna. Det kan jämföras med riksresultatet 5,49 procent. Med tanke på att valdeltagandet i EU-valet bara var drygt 43 procent går det att tolka som att det finns en rimlig chans för FI att ta mandat i fullmäktige. I Demoskops väljarundersökning som gjordes i maj i år fick FI 1,7 procent av rösterna. FI har 15 personer på sin namnlista, 2 män och 13 kvinnor. Förstanamn på listan är Johanna Ivarsson.


Centerpartiet

Utvecklingen för Centerpartiet i Landskrona har i stort liknat den på riksplan. Från nästan 17 procent i valet 1973 har antalet röster succesivt krupit nedåt till lägstanoteringen, 1,3 procent, i valet 2010. Enligt Demoskop-undersökningen från maj får C en procent av rösterna. Förstanamn på C:s lista är Marko Huttunen, som i valet 2010, då han kandiderade för Moderaterna, kom in i fullmäktige med 147 personröster (kryss). Frågan är om Huttunens popularitet räcker för att säkra C en plats i fullmäktige. På C:s lista finns 26 personer varav 7 är kvinnor.


Kristdemokraterna

KD har historiskt sett varit svaga i Landskrona och har sedan valet 1973 pendlat mellan 1,5 procent (1973 och 1976) och lägstaresultatet i valet 2010, 0,7 procent. Undantagen är valen 1991 (3,1 procent) och 2002 (3,5 procent). Enligt Demoskops väljarundersökning skulle KD få 0,8 procent och skulle då sannolikt inte få något mandat. På KD:s namnlista finns fyra namn, två män och två kvinnor. Daniel Holpers är förstanamn på listan.


Piratpartiet

Piratpartiet ställer i Landskrona upp med en lista med sex namn, alla män. Sedan början av året har partiet en lokalavdelning i Landskrona. Det fanns det inte under valet 2010 då Piratpartiet fick mindre än en procent av rösterna. I EU-valet i maj placerade sig partiet bättre, med 2,19 procent. Utifrån Demoskops väljarundersökning, där partiet får noll eller nära noll procent av rösterna i Landskrona, är det osannolikt att partiet tar sig in. Förstanamn på listan är Michael Andersson.


SPI Välfärden

SPI Välfärden (före detta Sveriges pensionärers intresseparti) återkom, efter några års frånvaro, till Landskronas politiska scen när en nygammal lokalavdelning startades i februari i år. I valet 1998 erövrade partiet tre mandat i fullmäktige, men åkte ut igen i valet 2006. Första och andra namn på listan är Erling Hansen och Thord Lindblom, båda före detta Sverigedemokrater. Thord Lindblom är känd av Landskronaborna som före detta ordförande för Sverigedemokraterna fram till 2007, då han röstades bort. I Demoskops väljarundersökning från maj fick partiet noll eller nära noll procent av rösterna. Tio namn finns på listan, varav två kvinnor.


Framstegspartiet

Högerpopulistiska Framstegspartiet, som bildades i början av året, ställer upp i sammanlagt 26 kommuner. I de flesta med blank valsedel, som i Landskrona. Partiordförande är Allan Jönsson, f.d. SD-ledare i Bjuv. I Demoskops väljarundersökning från maj fick partiet noll eller nära noll procent av rösterna.


Publicerad: 03. september 2014 09:14
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu