Miljötankar ledde till webshop
Systrarna Strandmark startade eget vid sidan av gymnasiestudiernaÖRTOFTA. Det började med en miljödiskussion hemma vid middagsbordet. Nu har systrarna Estelle och Eila Strandmark startat en egen webshop.
– Jag hade varit på loppis och hittat jeans och så kom vi att skämta om att man borde göra om och sälja jeans igen istället för att köpa nytt, berättar Eila Strandmark, som går första året på gymnasiet.
Nu ett halvår senare är det just det Eila tillsammans med sin ett år äldre syster har skapat- en webshop som säljer begagnade och omgjorda jeans.
– Vi har behövt dessa sex månader för att samla på oss ett lager av jeans. Vi går på loppisar och köper vad vi hittar, berättar Eila Strandmark.
Efter det återstår arbetet med att gå igenom alla jeans. En del av dem görs om genom att sätta på nitar eller bleka. Att det skulle vara tidsödande, anade systrarna. Men att det också skulle ta mycket tid med all administration för att starta webshopen, hade de inte riktigt räknat med.
– Jag kunde inte tänka mig att det skulle vara så mycket arbete, men vi har fått bra hjälp av våra föräldrar. Vår pappa har ett eget företag, berättar Estelle Strandmark.
Hon läser sitt andra år på Jensens gymnasium och har handel och administration som inriktning.
– Just nu läser vi praktisk marknadsföring och det har jag stor nytta av, säger hon.
Estelle Strandmark är den av de två systrarna som i huvudsak arbetar med marknadsföringen och hemsidan. Eila Strandmark är mer aktiv med att springa runt på loppisar och hitta nya jeans.
Men även om Estelle Strandmark är intresserad av företagande och gärna ser sig som det även i framtiden, är det miljöintresset som är den starkaste drivkraften.
– Vi har bestämt att så snart vi går med vinst ska vi skänka fem procent till Naturskyddsföreningen. Det längtar jag efter då det är det som är hela idén, att det ska vara av nytta för miljön och att vi ska inspirera folk att tänka grönt, säger Estelle Strandmark.
Eila nickar med och tillägger.
– Jag längtar nog allra mest efter vår första beställning från någon som har hittat oss på nätet. Hittills har det bara varit personer vi känner som har köpt av våra jeans.Publicerad: 30. september 2012 12:00